Евразийският икономически съюз се ражда на 29 май | webcafe.bg
newscafe

Евразийският съюз се ражда на 29 май

Webcafe.bg, по Reuters
10.05.2014, 08:58 (обновена 10.05.2014, 10:24)
москва

Русия изкуши Беларус с обещанието да й доставя безмитно по 23 милиона тона петрол на година

Вдъхновеният от руския президент Владимир Путин Евразийски икономически съюз ще се създаде официално на 29 май в Астана. Подписи под учредителния документ ще сложат лидерите на Русия, Беларус и Казахстан, съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Организацията предвижда общи външни митнически граници, единна външноикономическа политика, тарифи, цени и други въведения, който да направят възможно функционирането на общ пазар. Предвижда се и създаването на наднационална централна банка.

През април в. „Московский Комсомолец" съобщи, позовавайки се на свои източници, че през 2025 г. съюзът ще въведе обща валута - алтън. Амбицията на Кремъл е икономическата общност в нейна орбита да еволюира до политически съюз. Западни анализатори правят паралел с бившия Съветът за икономическа взаимопомощ по време на Студената война.

Потенциални членове на съюза за още Киргизстан и Армения, а Москва искаше и Украйна да се присъедини, когато на власт там бе Виктор Янукович.

Ден по-рано председателят на Европейската комисия Жозе Барозу коментира, че Путин използва кризата в Украйна, за да затегне връзките с държавите от бившия Източен блок - и да създаде Евразийски съюз, който да се противопоставя на Европейския съюз.

Беларус спря да се колебае

Президентът Александър Лукашенко преди заплашваше да блокира подписването на документите за митническото обединение, тъй като настояваше да се премахнат някои ограничения в търговията, включително митническите тарифи за петролни продукти.

Сега обаче той си промени мнението, обявявайки успех на преговорите с Русия, която обеща да доставя на Беларус безмитно по 23 милиона тона петрол на година или 169 милиона барела с черно злато. В замяна на това Минск ще връща на руснаците сумите от митата за износ на произведените от нея нефтени продукти.

Още през март заместник-финансовият министър на Русия Сергей Шаталов обяви, че Беларус и Казахстан получават по около 6 млрд. долара годишно под формата на пряка и непряка помощ от Москва, а след създаването на Евразийския съюз тази сума ще набъбне до 30 милиарда долара.

Беларус няма да блокира подписването на споразумението за създаване на Евразийски икономически съюз, след като разреши спора с Русия около задълженията от петролните продукти.

Oще: бералус  евразийски съюз  казахстан  мита  общ пазар  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.03.2014, 11:01

17 aaaa | 11.05.201420:00

Бойчо като си толкова сигурен че ние българите обичаме ЕС я ми кажи ти на кой референдум си го избра.И тая световна икономика и интеграция на Русия към нея защо не се състоя в предишните 20 години.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

16 daysydogy | 11.05.201415:35

Деленето фили и фоби е глупост; коя нация е по-по-най е глупост...
Това го говорят фактите... Това съм се опитал да кажа. Кой разбрал - разбрал, кой не разбрал...

Мерило за качеството на една държава е степента на развитие на общественото съзнание... Това ми го говори историята на човечеството - всичко друго е ала-бала; не обичам да се плъзгам по повърхността на нещата, а да ги разглеждам в тяхната съвокупност...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2013, 16:18

15 Пламен Бакърджиев | 11.05.201409:13

Според мен Radenko Kostadinov има най-правилните разсъждения от всички до тук коментирали. ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

14 Boicho Boichev | 11.05.201408:03

Путин прави все по големи грешки.Изолацията на Русия в някакви измислени съюзи е грешка - неизбежно ще доведе до изоставане.Доброто бъдеще на Русия е свързано с все по голямата интеграция с Европейския съьюз и с по голямата интеграция в световната икономика.По горе някакъв умник "прогнозира" ка българите щели сега вкупом да поискат да излязат от ЕС.Само че на българите не ни е изпила чавка акъла.Това ,че не припадаме от телешки възторг пред ЕС, и виждаме недостътаците му, не означава ,че сме полудели да излизаме от ЕС.В България нямаше нито един протест при влизането на страната в ЕС или НАТО.Това ,че в болните глави на някои хора българите се делят на коменисти и антикомунисти, е проблем на болните глави.Повечето българи, много повечето, са трезвомислещи и здравомислещи умерени хора.За щастие.Ей така между другото- България влезе в ЕС, когато премиер беше Сергей Станишев, така че - по полека с обобщенията кой бил по голям европеец.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

13 Radenko Kostadinov | 11.05.201403:16

daysydogy
приемам, че имаш достатъчно основания да изложиш целия този списък с доводи колко глупаво постъпват и боравят с ресурсите си едни и колко гений е излят в постъпките на други... Но хайде поне от време на време да избягваме толкова емоционално да се пенявим в тези крайности - коя нация от коя е по-по-най - и малко по-хладнокръвно и обективно да погледнем какво би било действително от полза за България в дългосрочен план и как утре-вдругиден децата ни да имат малко по-сигурно бъдеще. Все пак, говорим за икономически съюз, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

12 daysydogy | 10.05.201423:08

Извинявам се за грешката - общественото съзнание...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

11 daysydogy | 10.05.201422:59

„...Мерило за благосъстоянието и демокрацията в една държава е наличието на голяма средна класа...“ !?!?!

Мерило е степента на развитие на оществиното съзнание....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 10.05.201421:27

Беларус е известен със средната си класа точно Смее се
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 28.05.2011, 00:51

9 Theodore Mikhailov | 10.05.201420:31

Мерило за благосъстоянието и демокрацията в една държава е наличието на голяма средна класа. В Беларус има такава и Лукашенко прави всичко възможно, за да я разшири. В Либия имаше такава, но тя беше ликвидирана. В България също имаше такава докъм 1990 г., но и тя беше ликвидирана. Всичко останало са празни приказки, които не представляват никакъв интерес.
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

8 daysydogy | 10.05.201420:24

Нещо вече написано....
87 година на миналия век се наложи да ми имплантират изкуствена клапа на сърцето. Русия беше водеща в космонавтиката, но клапата беше американска, от материали, създадени за космическите ракети...
Руснаците имат превъзходни военни самолети, но нито един пътнически!?!?
Преди години случайно присъствех на разговор - човек, работил в БАН в нашата космическа програма и ходил по руските космодруми - разказа „малки“ подробности: богатите руснаци - два космодрума с по 24!!! рампи за изстрелване на ракети; бедните американци - само 2!!! в Кейп Канаверал... Горивото - течен водород и течен кислород се пренася по триконтурни тръби - двете външни с втечнени газове (хелий и азот) и във вътрешните - втечнените водород и кислород; при американците инсталацията за разлагане на водата - на 800 м от рампата за изстрелване; при руснаците - отвъд видимия хоризонт, според закон от сталиново време, че от един военен обект не може да се вижда друг!?!?!
Военен завод, „построен“ на 400 м дълбочина в гранитен блок, за да не открият американските шпионски спътници дори и 0,1 градус разлика в температурата с околното пространство... Едните карат Форд и Шевролет, другите - отмъщението на Хрусчов - Запорожеца... Това е разликата между съвременна Русия и западните държави...
В България живее руснак, професор, създател на метод за дистанционно изследване на земята, който позволява да се превиждат опасности от наводнения, замърсявания, пожари, епидемии; получава държавна награда за създаването на система за наблюдение, която е просъществувала 1 (една) година, а на следващата Русия буквално изгоря от пожари... Демонстративни измервания над р. Русенски лом (преди десетина г. специално долита от Холандия изследователски самолет), показват опасност от наводнение за което нашите отговорни власти са уведомени от екипа на професора, но не си помръдват пръста; слад два дни наводнението е вече факт... Някакви поуки?!?! Не.........
Така сме ний - бившите соц. страни....

И още на вниманието на филите и фобите:
1. българите не са славяни!!!
2. руският език се развива на основата на кирилската азбука и старобългарския!!! Справка: акад. Дмитрий Лихачов...
3. първият руски патриарх е БЪЛГАРИН...
4. непрекъснатост на културата: Византия - България - Русия и т.н.Справка: акад. Дмитрий Лихачов...
5. руснаци, белоруси, украинци имат общ произход, вваимосвързани езици и култура... Справка: акад. Дмитрий Лихачов... Днес по волята на император путин ще се избият един друг!?!?!

Замеряте се с наукообразни думи (от Евклид до наши дни) и не виждате, че неразумно се губи човешка енергия и природни ресурси...
Само един смразяващ пример - руски и американски тежки стратегически бомбандировачи с ядрени ракети кръстосват земното небе!!! Не кацат по десетина дни - няколко екипажа работят на смени; зареждат ги с гориво във въздуха!!! Кому е нужно това!?!?!
Едните честват Денят на Европа (разбрали са поуките на историята); другите денят на победата - целия свят им е враг!?!?!.....
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани