Петер Хохегер е бил консултант и на "Телеком Аустрия" и на българското правителство | webcafe.bg
newscafe

Ударите на един австрийски лобист

Webcafe.bg
15.10.2011, 12:57 (обновена 15.10.2011, 15:26)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Що е то лобист? Човек, който пренася едни пари от едни хора на други хора, за да се свърши една работа

Според разследване на специалните служби във Виена - "Телеком Аустрия", собственик и на джиесем оператора ни "Мобилтел", е превела в последните години над 30 милиона евро на лобиста Петер Хохегер. За това съобщава таблоидът "България днес", като се позовава на виенски издания.

Голяма част от средствата, според публикацията, са ползвани за подкупи на политици и министри като министъра на вътрешните работи Щрасер и министъра на инфраструктурата Горбах - в момента следствени. 

Ернст Щрасер е бивш министър на вътрешните работи - в периода 2000-2004 г., понастоящем евродепутат от Европейската народна партия. Той сключил двегодишен договор с лобиста - от юли 2006 г. Обяснението на Щрасер, цитиран по-рано през годината от австрийско издание, е, че Хохегер е имал чуждестранен клиент, който имал проблем и "аз помогнах този проблем да се реши".

Сп. "Профил" цитира изявление на Хохегер чрез адвоката чу Гералд Ганцгер: "Щрасер участваше в консултациите на българското правителство, даде оценка как усилията за реформи в България се приемаха в ЕС и представи анализ на премиера (Сергей Станишев)".

Днешните съмнения

Съмненията са, че Хохегер е използвал средствата, платени му от България, за подкупи на български държавни служители в полза на "МТел", пише изданието.

Хохегер е бил нает и от собственика на мобилния оператор, и от българското правителство по време на тройната коалиция.

Австрийската прокуратура разследва "Телеком Аустрия",  включително поделенията в Беларус, Сърбия и България. Назначен е и извънреден борд на компанията, който разследва съмненията за злоупотреби.

Според публикациите капиталът на "Телеком Аустрия" е намалял за 5 години от 2.8 милиарда на 755 милиона евро, спадащи продажби и намаляващ пазар в Беларус и България. За първите 6 месеца на 2011-а компанията е генерирала 59 милиона евро загуба.

Кой е Петер Хохегер?

Лобистът Петер Хохегер получи от българското правителство на тройната коалиция 1.87 млн. лева през 2006-2008 г., за да повдига имиджа на България в ЕС. След повече от година премиерът Бойко Борисов съобщи по време на парламентарния контрол, че парите са били 2.24 млн. лева. 

Според коментар на австрийското списание "Профил" и преди договора с Хохегер, и след него имиджът на България като корумпирана страна не се е променил забележимо.

В началото на годината пък австрийски журналисти написаха, че Хохегер е разпределил над 40 милиона евро по време на предишното правителство, извадени от джоба на близки до властта компании като "Телеком Аустрия"...

Oще: австрия  българия  виена  лобист  мтел  петер хохегер  правителство  прокуратура  телеком аустрия  тройна коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани