По седем за място | webcafe.bg
newscafe

По седем за място

Webcafe.bg
20.10.2011, 10:52 (обновена 20.10.2011, 11:02)
вот, избори

ЦИК няма да санкционира МВР, което не изпълни изискване на Изборния кодекс да предостави на ГРАО данни за заминалите в чужбина български граждани, за да бъдат заличени те от избирателните списъци

1927 са кандидатите за кметове на общини, регистрирани за участие на предстоящите в неделя местни избори, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Стоянов. Те се борят за 264 места.

Най-много са кандидатите да оглавят Столичната община - 24, следвани от Ямбол с 19 претенденти и Пловдив и Варна с по 16, съобщи "24 часа".

В 2066 населени места ще се избират и кметове на кметства, като регистрираните за тях кандидати са 7894.

42 107 души пък искат да намерят място в общинските съвети, като най-много са претендентите за общинари във Варна - 1808, които се борят за 51 места. Столичният общински съвет има 61 съветници, а кандидатите са 1036.

От ЦИК обясниха, че нямат намерение да санкционират МВР, което не изпълни изискване на Изборния кодекс да предостави на ГРАО данни за заминалите в чужбина български граждани, за да бъдат заличени те от избирателните списъци. Проверка на Павлина Трифонова от "24 часа" показа, че регистрираните като избиратели у нас с над 400 000 повече от реално живеещите у нас.

В междинния доклад на наблюдателите от ОССЕ се изразяват опасения от манипулации на изборите заради неточност в избирателните списъци, тъй като броят на имащите право на глас според тях е 95% и 89%.

Запитан дали няма опасност някой да пусне бюлетини вместо сънародниците ни в чужбина, които не са отписани от списъците за местните избори, говорителят на ЦИК Ралица Негенцова обясни, че това не е възможно.

Тя напомни, че секционните комисии са съставени от представители на различни партии, които взаимно се контролират. Освен това, за да се даде бюлетина на дадено лице, то трябва да покаже документ за самоличност.

Oще: бисер стоянов  мвр  сос  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани