Властта обвини ГЕРБ и покани еколози в борд за Кара дере | webcafe.bg
newscafe

Властта обвини ГЕРБ и покани еколози в борд за Кара дере

Webcafe.bg
21.03.2014, 16:29 (обновена 21.03.2014, 17:18)
стойнев

Снимка: © government.bg

И "Мадара Юръп" поиска граждански контрол за строителството на Кара дере

Икономическият министър Драгомир Стойнев опита да тушира напрежението заради застрояването на Кара дере с два хода - обвинявайки ГЕРБ и приканвайки екологични сдружения да следят за законността на проекта.

Стойнев поиска да се създаде специален екологичен борд, който да следи дали законът е спасен от инвеститорите в случаи като Кара дере, един от малкото останали диви плажове в България.

Над 2000 души протестираха снощи в София, след като правителството одобри меморандум за разбирателство с „Мадара Юпър" - фирмата, която иска да застрои част от дивия плаж, а сега представя преработен проект за три хотела и обществена зона.

Първоначалните планове бяха за курортно селище „Черноморски градини" за богати туристи, включващо и яхтено пристанище. Тогава проектът бе за над 1 млрд. евро, а сега инвестицията се сви до 100 млн. лева, които според Драгомир Стойнев не са за изпускане.

Главният архитект на Бяла Христиан Саралиев съобщи пред bTV, че прокарването на инфраструктура е заложено още през 2005 г., когато се приема подробният устройствен план на общината.

Замеряне с писма

По-късно обаче Стойнев показа на медиите писмо от предшественика му от ГЕРБ Делян Добрев, че и предишното правителство подкрепя инвеститора, зад който стои офшорна компания.

От Пловдив Добрев определи твърдението като лъжа, тъй като писмото не се отнасяло за Кара дере, а за община Бяла. Все пак, той призна, че се е срещал с инвеститора Скот Пъркинс, но не е ставало въпрос къде точно ще се прави инвестицията.

"Писмото съдържа въпрос дали съгласно закона за насърчаване на инвестициите министерството би съдействало за издаване на гражданство на инвеститори, а моят отговор е бил, че ако са спазени всички условия на закона, ще съдейства", разясни той.

Зелен борд

Стойнев за пореден път подчерта, че „инвестиционното намерение за Карадере няма никакъв статут", така че в момента там нищо не може да се случи, „докато не минат екологичните оценки". Същото по-рано коментираха Петър Курумбашев и Сергей Станишев.

"Мадара Юръп" също настояха за „зелен борд" в съобщение до медиите, за да се изчисти проектът от съмнения. "Включването на независим екологичен граждански контрол е приоритет за инвеститора", настоява инвеститорът и обеща, че следващата седмица акционерите в проекта ще бъдат разкрити на публиката.

В проекта участва братът на лидера на БСП - арх. Георгий Станишев, който отрича да има личен интерес от проекта. Станишев определи брат си като „наемен работник", който нямал интерес от застрояването на Кара дере, но за сметка на това е използван като "боксова круша".

Oще: георгий станишев  драгомир стойнев  застрояване  кара дере  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани