Сакскобургготски даде рецепта за властта | webcafe.bg
newscafe

Сакскобургготски даде рецепта за властта

Webcafe.bg
30.09.2014, 12:47 (обновена 30.09.2014, 13:00)
симеон сакскобургготски

Снимка: © Getty Images

Царски апел за масово гласуване и широка коалиция дни преди изборите

Пет дни преди парламентарните избори бившият премиер Симеон Сакскобургготски публикува обръщение към гласоподавателите с апел за масова избирателна активност и препоръка за съставяне на правителство с "широка политическа и обществена подкрепа".

Без да споменава имена на конкретни политици или партии, Сакскобургготски отправя критика към "безогледно популистките обещания на новоизлюпили се политици, в това число и някои, които си приписват монопола на патриотизма".

Острата конфронтация между политическите сили обърква и отегчава обществото, коментира бившият премиер. Ниската избирателна активност обаче вреди на демокрацията и може да подтикне към проява на авторитаризъм, заявява той и призовава за масово гласуване.

Сакскобургготски изразява притеснението си от "все по-често срещаните призиви за "твърда ръка" в управлението" и от критиките към приниципите на либералната демокрация и членството в ЕС.

"Популизмът е също толкова вреден и опасен за обществото и между другото е преддверието към авторитаризма. В глобализирания съвременен свят, кой би обърнал внимание на една ксенофобна, изолирана България, с кои капитали ще се създават работни места, къде бихме изнасяли производството и как бихме постигнали икономически растеж в тази изолация?", пита Сакскобургготски.

"Стабилността на бъдещото управление днес е ключова за България, за да се проведат належащите промени по редица болезнени въпроси - съдебната система, образованието, здравеопазването и енергетиката", заявява бившият председател на НДСВ и призовава за формиране на правителство с широка политическа и обществена подкрепа, което да определи не повече от "три, четири приоритета".

Посочвайки КТБ като пример за такъв приоритет, Сакскобурггтоски обръща специално внимание на кризата с банката, която според него е превърната от финансов въпрос в политически проблем. Той отправя задочна критика заради отказа на парламента да приложи незабавно конкретни действия, предвидени в закона.

"България се нуждае от решителни и с визия управляващи, които да прилагат силата на закона, а не вечно да се оправдават с „грешките" на предишните правителства. Да имат смелостта да управляват за доброто на обществото, а не само водени от желанието си да бъдат преизбрани", пише в позицията си Сакскобургготски.

"Вместо емоционално да възприемаме предстоящите избори и просто да се „сърдим" на политическата класа, нека с разум да се вслушаме в посланията на кандидатите, да проучим досегашната им траектория, да ги преценим по делата им и всички да излезем да гласуваме на 5 октомври за бъдещето на страната", призовава той.

Oще: 5 октомври  гласуване  ес  избирателна активност  избори  коалиция  ктб  обръщение  партии  правителство  симеон сакскобургготски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани