Русия лъже, че гради "Южен поток", докато работи по "Южен коридор" | webcafe.bg
newscafe

Русия лъже, че гради "Южен поток", докато работи по "Южен коридор"

Webcafe.bg
17.06.2014, 09:34 (обновена 17.06.2014, 09:45)
газ

Разследване показва, че "Южен поток" е технически неизпълним

Русия създава илюзията, че работи по газопровода "Южен поток", докато всъщност усилено изгражда "Южен коридор", показва разследване на телевизия "Скат". На руска територия журналистите са били щателно проверени и разпитвани от властите за целта на тяхната визита, съобщават от НФСБ.

Разследването показва, че на територията на Краснодарския край се извършва строителството на планирания преди повече от 40 години газопровод „Южен коридор". Преди дни председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че този проект е приоритет за ЕС през 2014 година.

„Южен коридор" е разделен на два отделни маршрута - източен и западен. По този начин руската страна създава илюзията за усилено строителство на газопроводи, които да доставят газ за „Южен поток", който трябва да започне от руското крайбрежие. Агрегатите, с които се оборудват компресорните станции, са руско производство модел „Ладога-32".

Това оборудване превръща технически невъзможно транспортирането на газ през Черно море, тъй като агрегатите „Ладога-32" не могат да постигнат необходимото налягане от 300 атмосфери. Освен това на една от шумно рекламираните компресорни станции е трябвало да бъдат монтирани четиринадесет такива агрегата, но в паспорта на обекта са отбелязани седем, а в действителност са монтирани само четири.

Недостигът на газ, който изпитва този район, е за повече от шест милиарда и половина кубически метра, това е една от причините за започналото строителството на така наречения газопровод „Южен коридор". Строителството му се извършва от фирмите „Стройгазмонтаж" и „Ленгазспецстрой" - собственост на Аркадий Ротенберг, който е близък приятел на руския президент.

Според разследването всичките тези заблуждаващи действия вкарват България в капан поради подписаните договори между БЕХ и Газпром - българската държава ще трябва да плаща големи неустойки за газопровода „Южен поток", който технически е неизпълним.

Oще: газ  газови доставки  газопровод  южен газов коридор  южен коридор  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

4 Yovka Dimitrova | 17.06.201420:46

Информацията от Скат – е супер надеждена Шокиран
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 17.06.201418:35

"Поток", "ручей", "коридор", накрая пак ще се окаже че България сме от "страната на булката", от web-аната страна.
Европейците и руснаците ще се разбрерат, ние ще го лапаме.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 17.06.2014, 14:55

2 Велимир Димитров | 17.06.201414:55

Не за пръв път виждам статии от този тип, явно някой мрази Русия....
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

1 edin slep | 17.06.201411:55

Южен поток е технически изпълним, но не е рентабилен. Освен това Руската федерация страда от липса на газ за вътрешно потребление.

Преди две зими правителството забрани износа на малките газови компании, за да се гарантират доставките за самата страна.

Доставките на газ за чужбина са необходими, за да се пълни бюджета на страната и да се купува политическо влияние. Пък това, че на хората им е студено и предприятията ще затворят, защото няма газ - няма значение. Важна е голямата игра, там (в Русия), както и тук (в България) на политиците им пука за хората колкото на Бардаков, който плачел за бедните в луксозната си къща.
   

оценка

+6 -1

Най-коментирани