Присъствието на НАТО в Черно море е опасно, смята Москва | webcafe.bg
newscafe

Присъствието на НАТО в Черно море е опасно, според Москва

Webcafe.bg, агенция Фокус, ИТАР-ТАСС
06.09.2014, 12:51 (обновена 06.09.2014, 13:15)
нато

"Форматът "диалог без сътрудничество" е като конструкция без един крак, смята постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко

Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че Алиансът поема по много опасен път с решението си да осигури постоянно присъствие в Черно и Балтийско море.

"Това са дестабилизиращи стъпки в областта на сигурността, които ще влошат ситуацията в тези акватории и региони", каза Грушко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че това се отнася най-вече за района на Черно море.

Според него сигурността в черноморието може да се гарантира единствено от държавите с излаз на морето, без външно участие.

Въпреки това, Грушко смята, че Русия все пак е готова да сътрудничи с НАТО, ако Алиансът отчита руските национални интереси.

Представителят на Русия в НАТО още заяви, че практическото сътрудничество на страната с Алианса е прекратено.

"Практическото сътрудничество е прекратено, но най-малкото ние си запазваме контактите с всички делегации и с щаб-квартирата на НАТО", заяви Грушко, цитиран от "Новости".

"Форматът "диалог без сътрудничество" е като конструкция без един крак, но най-малкото диалогът продължава. Ние сме готови реално да взаимодействаме с Алианса, но само при условие, че НАТО отчита нашите национални интереси. Това е обективно условие", добави той.

Лидерите на НАТО потвърдиха прекратяването на практическото сътрудничество с Русия на срещата на върха в Уелс, но запазват открити политическите и дипломатически канали за диалог.

Освен отношенията си с Русия, лидерите на 28-те членки на НАТО обсъдиха още и военните разходи на Алиасна. Те се разбраха да увеличат разходите за отбрана през следващото десетилетие.

Генералният секретар на НАТО генерал Андерс Фог Расмусен каза, по време на втория ден от срещата на върха на НАТО, че страните членки ще преразглеждат прогреса на военните си разходи всяка година.

Генералният секретар смята, че в този опасен свят, "ние трябва да инвестираме допълнителни усилия и пари, така че днес Алианса направи залог във военните разходи".

Той подчерта, че НАТО ще насочи военните си разходи толкова ефективно, колкото може.

Коментирайки посоката на военния бюджет на НАТО, той каза, че разходите по отбраната ще са около 2% от БВП на всеки от членовете на НАТО.

Расмусен смята, че това решение ще заздрави още повече трансатлантическите връзки.

"Без сигурност, не може да има просперитет", каза той.

Oще: александър грушко  андерс фог расмусен  нато  русия  черно море 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани