Варна отменя изложба след сигнал от митрополита | webcafe.bg
newscafe

Варна отменя изложба след сигнал от митрополита

Webcafe.bg
02.04.2014, 14:27 (обновена 02.04.2014, 14:52)

1 от 7 снимки Назад Напред

кокимото

Провокативната изложба на Калоян Илиев - Кокимото беше планирана за 5 април

Изложбата на ексцентричния варненски художник Калоян Илиев - Кокимото, която по програма трябва да бъде открита на 5 април в Градската художествена галерия на Варна, няма да се състои.

"Еротична нотка в колелата на християнската машина" съдържа поредица пана, три от които показват духовни лица с дорисувани изплезени езици или балончета с мисли за жени, мъже и оръжия.

Тези творби са предизвикали гнева на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който се е обърнал към общината с призив изложбата да бъде отменена, а от община Варна са се съобразили с молбата му. Като причина митрополитът изтъква съвпадането на изложбата с Великите пости и отбелязването на девет месеца от кончината на митрополит Кирил.

"Някои ще се смеят, някои ще се радват, но други могат да изпитат свещен гняв. Заради тези хора, които могат в някаква степен да бъдат смутени и заради нашата грижа към тях, аз реагирам по този начин", заяви митрополитът пред БНТ.

Ще се случи ли изложбата

Изложбата е планирана за 5 април не за да се търси провокация, а защото тогава има подходяща свободна зала в галерията, която е поканила художника. "Някой се обажда отгоре и казва, че тази изложба не може да се състои заради характера й, който според някои е обиден", казва Кокимото. Паната са създадени през 2010 г. и вече са излагани в София и Пловдив.

Очаква се по-късно днес общината да вземе решение дали изложбата да бъде открита според предварителната програма. "Някой трябва да излезе с официално становище по въпроса - кметът забранява ли тази изложба под натиск от митрополита", каза Кокимото.

"Проблемът е национален, става въпрос за кандидати за културни столици на Европа, не може църковната власт да се меси в светската. Възмутително е някой да се обажда и да забранява изложби, като нарушава човешки права и правото на артист да се изразява", каза още Кокимото.

Той се определя като вярващ православен християнин и не цели да обижда и накърнява достойнството, вярата или религията на никого. "Обидени ще са тези, които не разбират самата материя и са водени изцяло от страха, втълпяван им в продължение на хилядолетия", каза още той.

Художникът отчита, че моментът за изложбата е подходящ, защото в нея става дума за криза, за проблеми на религиозна тематика. Той подчерта, че има договор за тази изложба и ще загуби средствата, вложени в реклама и подготовка на експозицията.

"Държавна сигурност отдавна няма, комунистическият строй е заменен от демократични ценности, които в момента се нарушават - ако наистина живеем в демократична страна", каза още Кокимото.

Междувременно митрополит Йоан се закани, ако пак се стигне до казуса, отново да поиска забрана на изложбата.

Отворено писмо до кмета и медиите

Художникът е номиниран през 2011 г. за наградата на фондация "Стоян Камбарев" за подпомагане на артисти. Заради свалянето на изложбата от програмата на галерията от фондацията изпратиха отворено писмо до кмета на Варна Иван Портних и общината с призив да преразгледат позицията си. Те определят спирането на изложбата като акт на цензура, присъщ на Средновековието.

"Смятаме, че всеки гражданин има право на мнение и позиция, включително и уважаемия от нас Варненски и Старопреславски митрополит Йоан. Но в демократично общество като българското, би трябвало, ако обект на изкуството предизвика обществен дебат, то именно в него да се разрешават несъгласията с позицията на автора", пише в писмото.

Те подчертават, че Варна е кандидат за Европейска столица на културата - град, с вековна история и изключителни артисти. Според членовете на фондацията цензурата на властта срещу един артист е в практиките на диктаторските режими. Според тях с решението си общината е пренебрегнала член 10, 11 и 13 от Европейската харта за правата на човека.

Фондация "Стоян Камбарев" определя Кокимото като "едно от най-забележителните млади имена в съвременното ни изобразително изкуство. Творец с неподражаем личен почерк, който докосва така трудно достижимите европейски стандарти в изкуството."

Oще: варна  европейска столица на културата  изкуство  изобразително изкуство  калоян илиев  кокимото  художник 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани