В Тристранката не се разбраха за единната сметка | webcafe.bg
newscafe

В Тристранката не се разбраха за единната сметка

Webcafe.bg, по БГНЕС, Investor.bg, Lev.bg
10.09.2013, 12:29 (обновена 10.09.2013, 21:53)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Властта предлага първо да се плаща главницата, а след това - лихвата и разноските

За "надграждане" на единната сметка, с която от началото на годината се плащат данъчни и осигурителни задължения, се обявиха от Министерството на финансите на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Представителите на синдикатите и на работодателските организации споделят мнението, че тя не е ефективна, но влязоха в спор за евентуалните промени.

„Тук цари пълно единодушие за пълната нелепост, която имаме да решаваме", обобщи ситуацията вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства НСТС.

В началото на заседанието заместник-министърът на финансите Людмила Елкова представи предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С промените се урежда поредността при погасяването на задълженията, като първо ще се погасяват главниците, след това лихвите и разноските.

„Сериозният проблем е липсата на възможност лицето да избере кое от задълженията си да покрие, естествено то би предпочело да погаси първо осигуровките си, защото неплащането им означава загуба на права, този въпрос е изцяло законодателен, а аз стоя зад разбирането, че законите се правят заради хората", заяви Елкова.

„Не е нормално да имаш задължения за 5-6 години назад и никой да не те е потърсил да ги погасиш, за мен лично е задължително да има право на избор какво точно да се погаси", подчерта тя.

Синдикати срещу работодатели

От КТ "Подкрепа" и от КНСБ обаче продължават да имат сериозни забележки към принципа на функциониране на единната сметка за плащане на данъци и задължителните осигурителни вноски.

КТ "Подкрепа" са убедени, че от единната сметка трябва да се извадят осигурителните плащания, така както бяха извадени плащанията за задължителното допълнително пенсионно осигуряване. От синдиката смятат, че трябва да има две отделни сметки, една за осигурителните и една за данъчните плащания.

Работодателите подкрепят както промените в кодекса, така и съществуването изобщо на единната сметка, но повечето организации смятат, че трябва да се подобри работата на данъчната администрация и софтуера, който се използва за администриране на плащанията на юридическите и физическите лица.

„Грешката при въвеждането на единната сметка беше, че подценихме капацитета на данъчната администрация и възможностите на софтуера", смята председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той отбеляза, че няма случай, в който палатата да е поискала справка, че е изряден платец и да не се е наложило повторно носене на информация и на платежни.

От Българската стопанска камата (БСК) също поискаха да се работи за отстраняването на проблемите, свързани с функционирането на единната сметка. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също подкрепят промените в ДОПК, но продължават да настояват за редуциране на броя на платежните нареждания.

Oще: данъци  единна сметка  осигуровки  работодателски организации  синдикати  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани