Българските родители смятат детето за човек на 15 | webcafe.bg
newscafe

Българските родители смятат детето за човек на 15

Webcafe.bg
22.10.2013, 16:02 (обновена 22.10.2013, 17:25)
деца

Снимка: © Getty Images

Средностатистическото българско дете получава право да избира храната си на 11 години

Близо 39% от родителите подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход. Тези родители биха използвали някаква форма на телесно наказание в случаите, когато не могат да се справят с поведението на детето си.

Повече от половината родители в България - 61% обаче, не биха ударили детето си. Само 6% от тях категорично твърдят, че нямат друга алтернатива в трудна ситуация.

Това сочат резултати от проучване на тема "Нагласи на родители и млади хора към три от правата на децата", проведено по поръчка на Националната мрежа за децата от агенция ЕСТАТ, цитирани от Нова тв.

По-малко от половината от анкетираните независимо дали имат деца, или не споделят мнението, че е добре малкото дете да бъде възпитавано чрез шамар и че за положителното развитие на едно дете е добре то да бъде наказвано.

В изследването са включени семействата с деца под 18 г. Анкетата разглежда отношението на настоящи и бъдещи родители към три от правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН за правата на детето - правото на мнение, правото на защита от телесно наказание и правото на закрила от страна на държавата. 

Важна тема в изследването е и мнението на децата в семейството. 94% от родителите и от младите хора без деца смятат, че трябва да поощряват детето да изразява мнението си. Въпреки това 50% от запитаните са категорични, че мнението на родителя е на първо място и че децата не разбират достатъчно, за да ги питат какво мислят.

Резултатите разкриват, че средностатистическото българско дете получава право да избира храната си на 11 години. Родителите смятат, че детето има право да изразява мнение какво да учи, когато навърши 15 г., да излезе на парти на 16 г., да отиде само на екскурзия на 17 г. и да работи след 18-годишна възраст. 

Намесата на държавата в случаи, свързани с правото на децата на защита от телесно наказание, се одобрява от 58% от интервюираните. 80 - 85% от запитаните биха подали сигнал в случай, че станат свидетели на малтретиране на дете. Над 80% от запитаните обаче са категорични, че опитите за намеса в семейни разправии носят само неприятности.

Търсенето на съвет, помощ или информация във връзка с поведението на детето от страна на родителите е слабо. Проучването посочва какви са основните страхове на родителите и откъде те търсят помощ за справяне с тях. Най-силна тревога будят неразумните шофьори, трафикът и пътните произшествия, наравно с „негативната" среда, както и наркотиците.

Родителите най-често търсят съвети, свързани с поведението на децата им и проблеми, свързани с тяхното здраве. Източниците, от които търсят подкрепа, са медицински лица, родителите им, приятели и на последно място от психолог.

Oще: деца  изследване  родители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани