Психологът Ивайло Петров пред "Труд": Хората убиват, защото са нещастни и болни | webcafe.bg
newscafe

Хората убиват, защото са нещастни и болни

Webcafe.bg
14.09.2011, 10:23 (обновена 14.09.2011, 11:25)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

Тъга, отчаяние, безнадеждност - иначе 17 институции в България отговарят за психичното здраве на българина

Хората убиват и защото са нещастни и болни. Това казва в интервю на журналистката Анна Заркова в "Труд" психологът Ивайло Петров по повод поредицата от жестоки убийства и/или самоубийства, зачестили в България.

Преди дни мъж, отчаян от бедност и дългове за около 5000 лева, застреля спящата си 13-годишна дъщеря, болна от диабет, рани съпругата си и се гръмна в главата. Човекът се грижел, освен за прехраната на семейството си и за болния си брат - инвалид от дълги години. Преди 5-6 дни други двама стреляха от упор в жените си, а после в себе си след свади за пари.

Психологът обръща внимание върху едно проучване на Дрезденския университет, което отчита, че около 165 млн. души на Стария континент (или 38% от цялото му население) страдат от депресия, превъзбуденост, безсъние, алкохолизъм и други психични нарушения.

Проучването обхваща 27-те страни членки на ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия, където живеят общо 514 млн. души. Освен че причиняват лични страдания и даже смърт, психичните разстройства имат социални и икономически измерения за милиарди евро годишно.

Петров припомня двете световни проучвания, в които българите се самоопределят като най-нещастната нация в света. Психологът обръща внимание на нарастващата у нас агресия, озверяването на маргиналите, социалната депресия, националната апатия, общото чувство на българина за безнадеждност.

България е и първа в Европа по успешни самоубийства. Според специалиста по психология у нас се случва нещо страшно - срива се психичното здраве на нацията. "Ето ви още едно доказателство - деца убиват деца. Искате ли още примери?", казва той. От началото на годината са извършени 8 убийства на деца от деца.

Петров отбелязва, че при всички непълнолетни убийци в последните дни, месеци и години бяха установени психични заболявания, фамилна обремененост, характеропатия. Проблемът, според него е, че тук перспективите за подобряване на ситуацията са мрачни. Тук хората убиват и защото сме нещастни и болни.

Държавата е отговорна за психичното здраве на нацията, казва той. "Националните приоритети са важни. Чуйте само упорито повтаряните мантри: "магистрали, усвояване на еврофондове, финансова дисциплина, Брюксел, Шенген..." От гледна точка на сегашното правителство това е голямата политика", обяснява психологът.

По думите е много тъжно, че днес изцяло липсва национална доктрина за психичното здраве на нацията. "Социалният" през първия си мандат президент развява знаме на енергийни проекти. А убийствата на деца от деца например остават само обект на криминалните новини. Да не дава Бог някое изключително драматично и кърваво събитие да промени държавната политика", казва той.

В България 17 институции отговарят за психичното здраве. Големият им брой съответства на многобойните престъпления и нарастващата агресия. Но пък дава възможност за прехвърляне на вини и отговорности, смята Ивайло Петров.

Oще: безнадеждност  безработица  българия  депресия  отчаяние  психично здраве  психолог  самоубийства  убийства  хора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 09:25

19 osho | 19.09.201115:07

skd911, това, за което говориш не само че не е практика само в България, ами по-скоро тепърва започва да се прилага в социалната ни система. В САЩ и Централна Европа е така от десетилетия - имаш здравна застраховка или осигуровка, получаваш лечение. В противен случай си плащаш по пазарни цени.

Ако се замислиш, има известна справедливост в това, най-вече за тези които внасят в системата. На теб ти вземат от заплатата за осигуровки като с тези пари лекуват останалите (вкл. и тези, които са на социални помощи и държавата ги осигурява), а когато ти имаш нужда - с парите на другите лекуват теб. Това е основната логика на т.нар. солидарна социална система.

Тя има за цел от една страна да си осигури непрекъснат приток на пари от данъкоплатците, за да може да съществува, а от друга - стимулира тези, които не внасят да започнат да внасят, ако искат да получат здравна помощ на минимална стойност, когато им потрябва. В противен случай, ако нямат пари на момента, изпадат от борда или направо си умират.

Звучи жестоко, но солидарността е необходима, защото в противен случай става така, че шепа хора, които печелят и изкарват пари, плащат за всички останали, включително и за тези, които работят и изкарват пари, но решават да не внасят осигуровки, а да застанат през кабинетите и да чакат професионална помощ, за която някой друг (балък) е платил.

Отделен е въпросът, че в нашата здравна система този механизъм, в основата си справедлив, е доста изкривен и ние наистина плащаме двойно. Веднъж ни удържат от заплатите и втори път - на място. Това е проблем на начина, по който се управляват средствата от осигуровките. Очевидно не се управляват добре, след като все не стигат и на пациента му се извиват ръцете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

18 skd911 | 17.09.201118:13

Е ако имаше някакъв вид спасителен пояс за тези хора.......... не говоря за психолози, говоря за финансов спасителен пояс, можеби нямаше да изтрещяват така.

Проблема е че в България утре да останеш без пари, няма нищо което да те подпре......... недай си боже да се разболееш........ директно си заминаваш. Нямаш пари да плащаш на лекарите и те те пускат по пътечката към......... оня свят Шокиран .

Ефекта който се получава е, че държавата губи ценни работещи хора, само защото им се е случило нещо, да речем затънали са в кредити или са се разболяли.

Проблема с умирането на хората е, че след като умрат, край, те излизат от икономиката, те не са вече нито производители, нито потребители и не допринасят вече по никакъв начин към икономиката.

Ако държавата имаше механизъм да спасява такива, закъсали хора, това щеше да се върне в 10-торна полза, а и хората щяха да са доста по спокойни, като знаят, че държавата е зад гърба им. Да речем работещ човек се разболява.......... държавата го лекува, без пари (наистина без пари, не проформа само) . Защото сега здравните усигуровки са просто една проформа, уж плащаш за здравно усигуряване, пък като се разболееш пак трябва да се изръсиш яко.............. иначе на оня свят те пращат докторите.

Докато нещо не се промени из основи, хората ще стават все по нещастни и болни. Тъжно.......... за съжаление мен никой няма да ме чуе......... защото какво ли знам аз, нали има там едни хора с дипломи и бели темета........... те РЕШАВАТ нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 09:25

17 osho | 17.09.201110:31

Грижата за психичното здраве и ценностите на всеки от нас въобще не е ангажимент само държавата. Ангажимент е на семейството, на обществото и личен ангажимент на отделния човек - да се развива, да се образова, да мисли за устойчивото си бъдеще, за да е поне сравнително успял и с по-малко проблемен живот. Да изгради търпимост към другите.
Тези, които не успяват да се справят защото са по-лабилни, необгрижени, глупави, или необразовани, естествено изпадат в гранични психически състояния. За това не им е виновна държавата.

Време е да спрем да я виним за проваления си живот и лошите избори, които сме правили и които са ни задръстили с огорчение, безпътица и агресия.
Само за пример - ако тези деца, които убиха деца в последните месеци, имаха свестни родители и близки, нямаше да стигнат до там, че да затрият човек за 20-50 лв.

А "мантрата" с магистралите и инфраструктурните проекти може би се нарича и приоритет в рамките на един правителствен мандат и на един ограничен бюджет. След като от 20 и повече години в страната ни градивното е голямо изключение и има натрупани проблеми във всички сфери, вечен недостиг на средства и воля, за да се решат, все от нещо и от някъде трябва да се започне!

Би трябвало да сте обнадеждени, че нещо се движи и се прави, макар и не всичко, което ни се иска. И докато това се случва, ползвайте вашето време, за да помислите що за хора сте, в какво вярвате, какво вкарвате в главите на децата си и как можете да направите живота си още по-смислен.
Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

16 lele male | 17.09.201110:24

Смее се Смее се Смее се
Ваня! Смее се Пу, взе ми думите от устата!
*** EFRINUS_THE FALLEN***
Както няма пряка зависимост между височината на тона ти и това дали някой ще те чуе, та и с писането на капс лок Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 14:23

15 Vania Doichinova | 17.09.201109:27

EFRINUS THE FALLEN- живото доказателство, че тези 17 институции не си вършат работата.
Или му е развален caps lock-а ... или положението не е на добреОбъркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

14 Rowan | 17.09.201106:51

Като видях, че у нас 17 институции се занимават с психичното ни здраве, се сетих за едни други 17 институции в една друга страна. Иде реч за щатите, та там 17 институции се занимават (имат функциите и хората) с издирвателна дейност. Онова дето те търсят и те намират като си сгазил лука. Освен познатите и у нас полиция и данъчни (за последните даже не съм сигурен), разби'йш ли, хората си имат още 15 институции, дето проявяват особен интерес и плащат заплати на служители да търсят и намират неизрядните поданници. Сещайте се какво значи "полицейска държава".

Защо се сетих за горното, щото според мен там хората са открили топлата вода, насочват усилията на институциите за борба с причините на проблема, тук се борим с проблема като вече възникнал такъв. "Безнаказаност" е най-точната дума която се сещам за резултата от нашия "либерализъм", всеки тарикат прави каквото си иска, от там идват и бедността, и мизерията, и лудите, и... всичката свинщина в която живеем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 05:01

13 *** EFRINUS_THE FALLEN*** | 17.09.201105:25

...ТАКА ...ТАКА...ТАКА...ЕТО МЕ..И МЕН ...ДА ПОЯСНЯ НА ВСИ4КИ,КОИТО МИСЛИАТ 4Е НАЦИАТА Е БОЛНА Е...ТАКА Е...НО ЗА6ТО ЛИ...АМИ...ДА РЕ4ЕМ 4Е В БГ ХОРАТА СА С РОБСКО МИСЛЕНЕ ЕТО ЗАТОВА...ТА НАЛИ БА6ТА МИ ТАКИВА КАТО ТЯХ ГИ ДАРЖА В ПУСТИНИЯТА ЦЕЛИ 40 ГОДИНИ ЗА ДА ИЗМРЕ И ПОСЛЕДНИА С ТАКОВА МИСЛЕНЕ..САМО ТОГАВА 6ТЕ ИМА ПРОГРЕС...Т.Е НЕКОЛКО ПОКОЛЕНИА ТРЕБА ДА ОТИДАТ В ДОЛИНАТА НА МРА4НАТА СЯНКА.А ЗА6ТО "АЗАИЛ"НЕ СЕ ПОКЛОНИ НА ВЕЛИКОТО ТВОРЕНИЕ НАРЕ4ЕНО"4ОВЕК"?АЗ 6И ВИ ОТГОВОРИЯ АМИ 6ТОТО 4ОВЕКА САМ ПО СЕБЕ СИ Е АЛ4ЕН,ЕГОИСТ...НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛА...И ТОВА ГО ВОДИ КАМ РАЗРУХА..ЕТО И ЗАТОВА 2/3 ОТ ВОИНСТВОТО Е ТУКА ДА ОПРАВИМ БОЗАТА...НА БА6ТА НИ...НАПРИМЕР В БГ ГЛЕДАМ...МИЗЕРИЯ...РАЗВРАТ...ТУК ТАМ САЗИРАМ НЕКОИ СВЕСТЕН...4И4КА...А ЖЕНИТЕ...ТЕ СА ГОТОВИ НА ВСИ4КО..ЗА ПАРИ...ОК..РАЗБИРАМ ГИ..ЛО6ОТО Е...4Е..НЕ ВСИ4КИ...6Е ГИ СПОХОДИ КАСМЕТА...ОФФФФФФ ПИСНА МИ...ДА ОБИАСНЯАВАМ НЕ6ТО КОЕТО ЕДВА ЛИ 6ТЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ОК...6Е СЕ КАТЕГОРИЗИРАМ ТАКА...ПО 4ОВЕ6КИ...БЕ ХОРАААААААААААААААААААА.....НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ 4Е НА ТАЗИ ЗЕМЯ...Е ПАЛНО С КАЛ.....КАЛ.....И....ЗЛАТО....ЗЛАТО.....Е САВЕТ ОТ МЕН 6ТОМ НЕМОЖЕТЕ ДА СТАНЕТЕ БОГАТИ...АМИ СВИКНЕТЕ С ПРОКЛЕТАТА КАЛ...КАКТО СМЕ СВИКНАЛИ И НИЕ....МАКАР,4Е НЕ ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА...АРЕ НЕМА МЕ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2011, 14:27

12 Ex Freerider | 15.09.201122:07

"Запитвал ли си се, например, защо човек който веднъж е бил много богат, дори да му вземеш всичко, и да го изхвърлиш да спи на улицата, след известно време ще си стъпи на краката, и пак ще успее да стане богат?"

Защото е умен и кадърен. В нормалните държави е нормално да успее. Понеже днешната сбирщина в която царуват селските идиоти не е нормална държава, затова умният и кадърният е ненормално да успее.
Освен това умът и кадърността не идват даром. Те се изграждат с инвестиция на финанси и време, което също струва пари. И ако прибавиш и отговорност получаваш типичното магаре, което ще бъде юркано докато не превърти, не получи инфаркт или не стане мръсно копеле и не заиграе играта на селски идиот.
Аман бей! Аман!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

11 trellian | 15.09.201119:07

Гризли, не е чак толкова лоша държавата.
За някои неща има и по-добри държави, ама има и мнооооо по-лоши.
Все пак не може всички да станем французи, или италианци, трябва и тук да останат хора. Който си е с ума, и бачка, и тук живее прекрасно.

А бедността, тя е основно в главата, всичко друго е следствие от бедността в главата.

Запитвал ли си се, например, защо човек който веднъж е бил много богат, дори да му вземеш всичко, и да го изхвърлиш да спи на улицата, след известно време ще си стъпи на краката, и пак ще успее да стане богат?
А този който никога не е имал нищо, и си е свикнал с мизерията, няма и да има, така ще си кара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

10 Гризли | 15.09.201115:32

8 KingoftheROAD, точно същото нещо съм написал и аз... Нали за същата тази апатия говоря, умишлено или не подкрепяна от управляващите вече повече от 20 години...
Прочети още веднъж, но този път с малко ирония...
   

оценка

+0 -0