Партиен преврат за нов премиер в Италия | webcafe.bg
newscafe

Партиен преврат за нов премиер в Италия

Webcafe.bg по чуждестранни медии
14.02.2014, 12:26 (обновена 14.02.2014, 15:38)
Италия лета рензи

Досегашният министър-председател Енрико Лета (вляво) и соченият за негов наследник Матео Ренци

Италианският премиер Енрико Лета подава оставка пред президента Джорджо Наполитано. Ден по-рано Лета загуби доверието на своята Демократическа партия, а за негов наследник се подготвя 39-годишният Матео Ренци.

Ренци се обяви за бърза смяна на правителството и беше подкрепен при гласуване от ръководството на партията. Той благодари на Лета от името на Демократическата партия за свършената от неговото правителство работа и се обяви за "отваряне на нова фаза" в управлението на Италия.

Ренци посочи, че е необходимо формиране на ново правителство, което да бъде подкрепено в рамките на съществуващата управляваща коалиция.

Очаква се след като получи оставката на Лета, президентът Наполитано да даде мандат на Демократичната партия да сформира ново правителство.

Матео Ренци, кметът на Флоренция, който наскоро избран бе за председател на партията, е най-очевидният кандидат за премиер на Италия. Той е млад, камерите го обичат, говори гладко, дава Тони Блеър като пример за подражание и очевидно успя да надделее във вътрешното съревнование с Лета.

Обвиненията на Ренци към сегашното управление на страната са, че то е неспособно да се справи с икономическата криза и да се противопостави на безработицата, която е най-висока за последните 40 години.

"Предизвикателствата, които правителство, водено от Ренци, ще трябва да посрещне са огромни", коментира италианският икономист Хамиер Нориега. "Той заяви, че иска да създава работни места и икономически растеж, но досега знаем твърде малко как би го постигнал."

Лета бе начело на Италия едва 10 месеца, а мандатът му трябваше да продължи до 2018 г. Ренци има амбицията да продължи управлението до края на мандата.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани