Мъките на гърците свършват с 2013-та | webcafe.bg
newscafe

Мъките на гърците свършват с 2013-та

Webcafe.bg
29.01.2013, 12:07 (обновена 29.01.2013, 19:09)
гърция, полиция

Снимка: © Getty Images

Не за първи път на гърците им обещават край на кризата

Към края на годината Гърция ще излезе от рецесията и ще тръгне по пътя на икономическото възстановяване. Това не е добронамерено пожелание, а официално обещание на финансовия министър Янис Стурнарас. Той твърди още, че страната му няма да напусне еврозоната или поне шансът за това е минимален.

Гърция направи трудни реформи в замяната на сочен заем от международните си кредитори. И ето че доверието на инвеститорите към страната се завръща, отчитат управляващите.

"Депозитите се връщат в банките. От пазарите идва оптимизъм. Правителството плаща дълговете си към частния сектор. Има промяна в начина, по който Европа ни гледа. Всички важни показатели са положителни. Изпълнили сме 2/3 от целите си, така че хората могат да имат надежда", заяви Струнарас.

Оптимистите обаче са малко. Така ще е, докато безработицата е 26.8% и остава една от най-високите в ЕС. В последните години рязко нарасна броят на бездомните и бедните. Гърция се намира в рецесия вече шеста година. Дългът на страната понастоящем е 180% от БВП, като спешно трябва да бъде намален, както Атина се е договорила с кредиторите си.

„Сигурен съм на 100%, че това ще е последната година на рецесия", обещава Струнарас, но на гърците това им звучи доста познато. Все пак, краят на мъките ще дойде, след като парламентът приеме последния пакет от мерки за свиване на публичните разходи.

През 2013 г. страната ще повиши пенсионната възраст от 65 на 67 години и отново ще намали пенсиите и заплатите на държавните служители

Международният валутен фонд предрече провал на гръцкия ангажимент да намали държавния си дълг на 124% от БВП до 2020 година, освен ако не й се окаже помощ. Само че страните - донори, и най-вече Германия, никак няма да бъдат доволни отново да протягат ръка към Атина.

До края на март Гърция ще е получила 49.1 млрд. евро - последната част от спасителния заем, който й бе даден, за да избегне фалит.

Докато гръцкото правителство твърди, че светлината в края на тунела се вижда, лявата опозиция настоява за предсрочни избори.

В следващите две години Гърция ще трябва да спести 13.5 милиарда евро. През 2013 г. страната ще повиши пенсионната възраст от 65 на 67 години и отново ще намали пенсиите и заплатите на държавните служители.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 30.01.201309:52

Зад красивите думи на политици като финансовия министър Янис Стурнарас, вероятно, стоят намерения за приватизация на апетитни държавни дружества. Обикновено зад гръмките фрази стоят конкретни намерения, в ущърб на данъкоплатците.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани