Франция ни връща ромите с три полета - на 25 август, 10 и 17 септември | webcafe.bg
newscafe

Франция ни връща първата партида роми на 25 август

Webcafe.bg
19.08.2010, 13:02 (обновена 19.08.2010, 16:42)
Франсмангали

Снимка: © Getty Images

Роми от Нова Европа се изнасят с багажа си, след като на 12 август френските власти разрушиха караваните им, разположени на магистрала A86 край Париж...

Френските власти ще ни изпратят първата партида от 13 български роми на 25 август - с полет от Париж до Варна. На 10 септември обратно в родината се завръщат още 12 души български граждани, а с полет от Париж до София на 17 септември си идват други 16. Новината съобщи днес Министерството на външните работи. Експулсираните ще прибере авиокомпанията "България ер".

Франция започна днес експулсирането на първите роми от Румъния, изгонени от нелегалните си жилища. За това съобщи френският министър на вътрешните работи Брис Ортефьо. До момента полицията е затворила 51 нелегални ромски лагера, а CNN вече излъчи репортаж как багери разрушават бидонвилите. Очаква се около 700 роми от Румъния и България, граждани на ЕС, да напуснат Франция до края на август.

Тъй като и двете страни са членки на ЕС, тръгването на ромите трябва да е доброволно.

Мерките на френското правителство предизвикват противоречиви реакции. Европейската комисия призова Париж да спазва правилата за защита на европейските граждани. Оттам заявиха, че следят внимателно дали са спазени правата им при екстрадицията.

Критики има и към Румъния, където програмата за интеграция на ромите много изостава и ЕК предложи да бъдат прекратени най-слабите проекти.

Освен това възникват "престрелки" между страните от Нова Европа, откъдето е основният приток на ромски имигранти, и Стара Европа за неразрешените проблеми на ромите. Призивите на развитите европейски страни са ЕС да приеме задължителен план за действие, тъй като изразходването на 13.3 млрд. евро, отпуснати за периода 2007-2013 г. за ромското "включване" е тотално неефективно.

Според оценки на различни анализатори въпреки че средствата се дават за приобщаване, образование и адаптация на пазара на труда, крайният резултат е неграмотност, зависимост и социално изключване на ромите в Европа.

Румънските роми са се съгласили да бъдат депортирани доброволно и срещу заплащане - те ще получат по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете. За да не се допусне повторното им връщане, което би довело до повторно искане на пари, ще им бъдат снети биометрични данни. Според френския министър на имиграцията Ерик Бесон "това ще помогне да се предотврати даването на пари на хора, които вече са получили".

Те могат да се върнат пак във Франция, защото това е в рамките на закона, но няма да има къде да паркират караваните си незаконно, нито ще имат право на хуманитарна помощ при доброволно завръщане, заяви Бесон.

Вицепрезидентът на френската Лига за човешки права Малик Салемкур коментира пред CNN, че експулсирането е безсмислено, тъй като няма бъдеще за тези хора в родните им страни, където отново ги връщат.

Тези, които имат дом, ще се върнат там, но повечето нямат подслон в България или Румъния и затова само ще "престоят" там няколко дни, преди да поемат пътя за връщане във Франция, казва Салемкур, който оглавява и  ROMEUROPE.

"Техните деца ходят на училище тук. Те искат да работят тук. Те живеят тук от 5, 7, 10 години. Изглежда, няма политика, която да разреши проблема", заявява Малик Салемкур.

Двама румънски държавни секретари пристигат в Париж на 30 август, за да дискутират интеграцията на ромското население, заяви френският външен министър.

Oще: българия  включване  ек  ес  план  роми  румъния  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.