Етичната комисия към ВСС реши да започне дисциплинарно производство срещу Роман Василев | webcafe.bg
newscafe

Прокурор на другарски съд заради „Цонев...на колене!”

Webcafe.bg
06.04.2010, 09:46 (обновена 07.04.2010, 11:48)
Роман Василев

Снимка: © БГНЕС

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев е извикан за покаяние във ВСС

Фокусът около задържането на бившия военен министър Николай Цонев се измести върху поведението на заместник-градския прокурор Роман Василев, който си изтърва езика при ареста във Военна болница.

Днес Комисията по професионална етика и превенция на корупцията при Висшия съдебен съвет (ВСС) се събра на извънредно заседание и реши срещу Василев да бъде образувано дисциплинарно производство, след като го изслуша. Решението й ще бъде внесено най-късно утре във ВСС.

Наказанието, което може да понесе заместник-градският прокурор, е от забележка през порицание, до понижаване в ранг с намаление на заплатата или най-тежкото - дисциплинарно уволнение.

Председателят на етичната комисия Цони Цонев обяви решението за дисциплинарно производство. "При ареста на Николай Цонев прокурор Роман Василев не е съобразил два основни принципа в Конституцията - презумпцията за невиновност до доказване на противното и това, че никой не може да бъде унижаван публично. Независимо че се е държал самокритично пред Висшия съдебен съвет, това не го оневинява и ще има дисциплинарно производство".

Цонев каза, че наказанието на прокурора може да е от забележка до дисциплинарно уволнение, като не се ангажира с прогноза.

Освен това Роман Василев е нарушил и етичният кодекс на магистратите и с действията си е накърнил престижа на съдебната власт. Председателят на етичната комисия каза още, че за това дали има извършено престъпление от заместник-градския прокурор по време на ареста, ще решава прокуратурата.

"Николай Цонев дори не е имал качеството обвиняем, когато е задържан. Освен това от записа се вижда, че след като са били поставени белезници на Цонев, той е бил принуден да застане на колене и мъж е насочил пистолет в тила му. Това по никакъв начин няма връзка с евентуалното съмнение, че Николай Цонев може да окаже съпротива", заяви шефът на етичната комисия към ВСС.

Самокритиката на Роман Василев пред ВСС била смекчаващо вината обстоятелство. Пред комисията той няколко пъти казал, че "изключително много съжалява" и обяснил поведението си с "огромното напрежение от последните 10 дни".

На излизане от заседанието Василев заяви, че искрено съжалява за неудачните реплики. Повече не искам да коментирам, защото делото е класифицирана информация, добави той.

Преди години при друг случай на изтърван език бургаският прокурор Светлозар Костов се размина със "забележка" за думите си "Вързахме кънките на Стависки", а дори беше позирал пред ледена пързалка с кънки в ръка.

По БНТ тази сутрин бившите правни министри - социалистът Младен Червеняков и царистката Меглена Тачева, заявиха, че са нарушени човешките права на Цонев при задържането му. И двамата изразиха мнение, че става въпрос едва ли не за полицейщина и превишаване на права от страна на прокуратурата.

В отговор министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че вместо укори трябва да се попита съда къде са му присъдите за тези 20 години. Освен това подобни акции със задържане на управленци досега не е имало.

"МВР няма да промени мотивацията и стила си на работа да работи в интерес на обществото. Може би ще трябва да бъдем малко по-толерантни при задържането на определени лица, след като начинът на арестите предизвиква такъв коментар". Това заяви още министърът на вътрешните работи, който обеща, че повече няма да се показват лицата на задържаните във филмираните акции на МВР.

Ще се постараем да сме по-внимателни, но при всяка акция взимаме предвид каква е опасността и възможността човекът да избяга или да се укрие, обясни Цветанов, който обеща да покаже пълния запис от задържането на бившия военен министър. Според журналистката от БНР Силвия Великова на него след репликата на Роман Василев за "абсолютния престъпник", Цонев казва: "Застреляйте ме тогава!"

Oще: всс  николай цонев  роман василев  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани