От май още 65 000 работещи у нас ще учат език с пари от ЕС | webcafe.bg
newscafe

Още 65 000 работещи у нас ще учат език с пари от ЕС

Webcafe.bg , В. "24 часа"
01.04.2011, 10:57 (обновена 01.04.2011, 11:02)
улица, хора

Европейският социален фонд осигурява средства за програмата за човешките ресурси "Аз мога", по която у нас работещи могат да получават допълнителна квалификация

Нови 65 000 работещи ще могат да учат безплатно чужд език или компютър от началото на май, съобщи Росица Стелиянова, шеф на Агенцията по заетостта. Условието е да са на трудов договор.

За това дава шанс схемата "Аз мога повече", продължение на най-атрактивния проект от програмата за човешките ресурси "Аз мога". За нея вземаме 50 млн. лева от Европейския социален фонд.

От досегашния списък с ключови компетентности остават само чуждоезиковата подготовка и дигиталното обучение - текстообработващи програми, създаване на таблици, база данни, съхраняване и управление на информация, електронно общуване, работа със специализиран софтуер.

Отпадат курсовете за правене на презентации, за работа в екип, за инициативност и предприемачество. Професионалните обучения също се редуцират за сметка на квалификациите, свързани с религия, отбрана и обществена сигурност, селско и горско стопанство.

С новите пари първо ще бъде платено обучението за 28-29 хиляди, чакащи ред от септември. Останалите са за новите кандати.

До края на април работещи ще започнат да учат нови професии по преценка на шефа. ЕС дава 34 млн., като средните и големите фирми ще участват и със собствени средства. Максималнат сума за проект е 391 000 лева. Малките фирми ще ползват облекчения.

Oще: аз мога  език  ес  квалификация  проекти  работещи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 01.04.201117:09

Важно е далаверата да върви. Сумати фирми точат лиги да приберат пак по 2к на калпак ^^
Деа и усвояването. Мъртво родени проекти и преливане от пусто в празно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани