НЦИОМ: 91% одобряват предложението да бъде възстановен Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко, сиренето и кашкавала | webcafe.bg
newscafe

Сиренето е с пари, но поне да е сирене

Webcafe.bg
09.06.2010, 17:30 (обновена 09.06.2010, 18:21)
Сирене

Снимка: © БГНЕС

Колко крава има в това сирене?...

Българите одобряват връщането на държавен стандарт за млечните продукти. Това сочат резултатите от национално представително проучване на общественото мнение на НЦИОМ, проведено в края на май сред 1000 пълнолетни българи.

91% от интервюираните одобряват предложението да бъде възстановен Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко, сиренето и кашкавала. Предложението, представено от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, предвижда млечните продукти, които отговарят на БДС, да бъдат специално обозначени и с гарантирано съдържание (произведени от мляко без добавки на белтъчни вещества и растителни мазнини).

БДС отпадна още при кабинета Костов и повече от 10 години не е задължителен за българските продукти. 

Киселото мляко, сиренето и кашкавала са сред предпочитаните храни за децата, болните и възрастните. Затова не е чудно, че 86% от респондентите изразяват готовност да купуват млечни продукти, отговарящи на БДС, коментират от НЦИОМ.

В намеренията на поребителите обаче има известни нюанси. 39% от участвалите в изследването твърдят, че биха купували тези продукти независимо от цената им. Най-често това са хора с висше образование, жители на столицата, в активна трудова възраст между 30 и 49 години и с жизнен стандарт над средния.

47% от интервюираните обаче биха се съобразили с цената на млечните продукти, отговарящи на БДС, и биха ги купували по-рядко. Това са респонденти в пенсионна и предпенсионна възраст, с ниско образование, жители на малки населени места и бедни.

Освен материалните възможности, за поведението на потебителите имат значение и грижата за собственото здраве, както и за това на близките, особено на децата и подрастващите. Ползата от БДС за млечните продукти не се поставя под въпрос, основните опасения на част от купувчите са за достъпността им като цена, показва изследването.

Oще: бдс  млечни произведения  проучване  стандарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани