Властта пак говори за затваряне на границата с Турция | webcafe.bg
newscafe

Властта пак говори за затваряне на границата с Турция

Webcafe.bg 22.09.2013, 12:44 (обновена 22.09.2013, 22:04)
найденов

Снимка: © sofia photo agency

Не изключваме затварянето на българо-турската граница, но това е крайно средство, към което можем да прибегнем. Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР министърът на отбраната Ангел Найденов.

Същата версия допусна преди време и министърът на вътрешните работи и силов вицепремиер Цветлин Йовчев.

На въпрос на водещата - как точно може да се осъществи затварянето на границата, министърът Ангел Найденов обясни: "Има различни технически способи, включително и чисто механично изграждане на заграждения. Но към това можем да прибегнем едва като крайна мярка."

"Можем да връщаме бежанците на турска територия, защото е ясно, следи се, вижда се влизането на бежанците на българска територия. Но трябва да си даваме сметка и за драмата на хората, които се озовават на българската граница, които търсят подслон, убежище или разглеждат България като транзитна територия за тяхното пътуване към конкретна страна", обясни още министърът на отбраната.

От седмици представители на различни български институции предупреждават, че броят на сирийските бежанци у нас наближава 5000, което е максимумът, който можем да си позволим като държава.

Търсим помощ от Европа

По-късно в Перник Найденов заяви, че правителството е започнало процедура за искане на финансова помощ от европейските институции в две посоки, предаде БТА.

Първата посока на искането е по линия на Държавната агенция за бежанците за предоставяне на убежище, а втората - по отношение на фондовете, намиращи се под контрола на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

Найденов каза още, че в началото на октомври в България ще пристигне група експерти, която ще се запознае със ситуацията и ще реши какви средства да бъдат предоставени на България.

По думите му в момента критичният брой на бежанците - 5000 души - скоро ще бъде достигнат. Втората критична граница от гледна точка на здравната ситуация била 7000 - 7500 души, но бежанският поток продължава, заради което не е изключено затваряне на границата, отново повтори той

Мярката обаче не била желателна. "Тя е крайно средство, когато наистина сме се убедили, че всички други възможности за контрол на бежанския поток са изчерпани", каза той.

Oще: ангел найденов  бежанци  граница  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани