На третия месец след вота наблюдатели се изказаха | webcafe.bg
newscafe

Хигиена в медиите, прозрачност в ЦИК

Webcafe.bg
08.01.2012, 14:09 (обновена 08.01.2012, 14:34)
Избори

Ревизия на изборното законодателство и медийна прозрачност препоръчват наблюдателите на изборите миналата есен

Списък на реалните собственици на вестници, телевизии, радиа, безплатно телевизионно време в обществените медии на кандидатите за президенти и органи за местна власт, реформи в изборното законодателство.

Това са част от 32-те препоръки към българските власти, които съдържа окончателният доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за президентските и местни избори миналата есен. Крайната констатация е, че като цяло вотът е преминал според международните и националните стандарти за демократично гласуване и основните права и свободи на гражданите.

Наблюдателите препоръчват още ЦИК да има постоянно действаща администрация и самостоятелен бюджет, протоколите й да не бъдат засекретявани, да отпаднат забраните пред българите с двойно гражданство да се кандидатират за избираеми постове.

Според тях в закона би трябвало да се запише, че когато комисията "откаже" да вземе решение, защото не събира мнозинство от 2/3 от членовете, това означава отхвърляне на проекта за решение. А резултатът да се публикува и да подлежи на обжалване.

В доклада е отбелязан фактът, че по време на вота е имало платено отразяване в медиите и купуване на гласове.

Препоръчва се  още да се даде възможност на представители на малцинствата да водят кампания на майчиния си език, да се обмисли и разпространяването на информация за изборите на езици на малцинствата с цел по-добро разбиране на изборния процес от всички.

Според ОССЕ медийната регулация трябва да гарантира редакционна свобода за отразяване на кампанията, особено в обществените медии.

Тя трябва да включва задължение за честно, балансирано и безпристрастно отразяване в новините и публицистичните предавания във всички електронни медии, каквито са добрите международни практики.

Експертите предлагат да се обмисли приемането на ясни правила какво означава равнопоставено отразяване на кандидати и партии в новините, за да бъдат защитени журналистите от външен натиск.

Oще: журналисти  избори  медии  наблюдатели  оссе  препоръки  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 09.01.201209:48

Чинчифон, ДА! Много точно казано!

"Препоръчва се още да се даде възможност на представители на малцинствата да водят кампания на майчиния си език, да се обмисли и разпространяването на информация за изборите на езици на малцинствата с цел по-добро разбиране на изборния процес от всички."
Я да попитаме защо не се препоръчва забрана за гласуване на тези, които нямат завършено поне основно образование?! От къде на къде някакви, които дори не говорят езика на държавата, в която живеят, ще решават бъдещето й?!
И защо им е изобщо да разбират изборния процес, след като и без това им се плаща?!
Всъщност дали във Франция, Германия, Белгия и т.н. някой обяснява на всички езици на милионите от малцинствата как да гласуват?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 08.01.201217:08

Докато медиите са частни,за каква хигиена иде реч?Да не би някой да си въобразява,че е възможно да има частни медии,които да се борят за истини,противни на техните собственици?На такава теза могат да вярват само кръгли идиоти.Демокрацията е изкуство на масовата измама. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани