Общинска банка взема бившия шеф на ББР Александър Чакалски | webcafe.bg
newscafe

Общинска банка вече с ново ръководство

Webcafe.bg 24.11.2011, 13:55 (обновена 24.11.2011, 14:20)
христо ковачки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Какви ли ще са следващите ходове на Христо Ковачки в Общинска банка - фирмите му все още държат около 26%

Бившият директор на Българската банка за развитие (бивша Насърчителна) Александър Чакалски е предложението на Столичната община за изпълнителен директор на Общинска банка. Това съобщи днес председателят на комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет (СОС) Орлин Алексиев, който е и представител в управителния съвет на банката, цитиран от БТА.

В края на миналата седмица стана ясно, че управлението на Общинска банка се връща при Столичната община.

Чакалски заедно с бившия изпълнителен директор на Пощенска банка Борислав Моянов и директорът на клон на ОББ Иванка Попова са предложенията на местните власти за нови членове на управата на финансовата институция. Те заменят досегашните Александър Личев, Виолета Илиева и Николай Колев. Чака се одобрението на БНБ за смяната, обясни още Алексиев.

От стария управителен съвет остават Васил Тренев и Георги Беловски.

Миналата седмица Софийският градски съд спря временно връщането на Общинска банка на Столичната община, след като уважи молбите на две компании - "Интеркомерс груп плюс" и "Търговска асоциация", контролирани от Христо Ковачки, в Търговския регистър да не се вписват промените в устава на банката и в Надзорния й съвет.

Решението противоречеше на издадена няколко дни по-рано заповед на БНБ, с която се обезсилваха акциите на Ковачки, като се отнемаше правото на глас са акционерите му за 6 месеца. По-късно обаче магистратите се поправиха и върнаха управлението на общината. Мотивът на съдията по делото Иво Дачев да го направи е, че не е знаел за решението на БНБ.

Столичната община загуби властта си в създадената през 1996 г. по време на последния трети, прекъснат предсрочно мандат на Стефан Софиянски - въпречи че притежава над 72% от акциите на трезора. През 2004 г. част от акционерите й бяха подменени чрез приватизация на общински дружества, препродажба на дяловете им в банката на други компании и промяна на устава, прокарана от тогавашния председател на надзора на банката Любомир Павлов. Според новия устав всички решения се взeмаха с квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала.

Впоследствие се оказа, че компании на бизнесмена Христо Ковачки имат блокираща квота от около 27%. Така той овладя контрола в банката. А мажоритарният акционер остана заложник с депозити, които не можеше да изтегли, без да фалира Общинска банка. В същото време трезорът раздаваше кредити на фирми, свързани с миноритарния акционер.

Към момента общината е собственик на 72.5% от капитала на банката, което не й достига за исканите 75% от акциите в общото събрание според сегашния устав, за да гласува решения.

Oще: акции  александър чакалски  общинска банка  промени  ръководство  стефан софиянски  устав  христо ковачки 


Още от Newscafe

Най-коментирани