Общинска банка взема бившия шеф на ББР Александър Чакалски | webcafe.bg
newscafe

Общинска банка вече с ново ръководство

Webcafe.bg
24.11.2011, 13:55 (обновена 24.11.2011, 14:20)
христо ковачки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Какви ли ще са следващите ходове на Христо Ковачки в Общинска банка - фирмите му все още държат около 26%

Бившият директор на Българската банка за развитие (бивша Насърчителна) Александър Чакалски е предложението на Столичната община за изпълнителен директор на Общинска банка. Това съобщи днес председателят на комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет (СОС) Орлин Алексиев, който е и представител в управителния съвет на банката, цитиран от БТА.

В края на миналата седмица стана ясно, че управлението на Общинска банка се връща при Столичната община.

Чакалски заедно с бившия изпълнителен директор на Пощенска банка Борислав Моянов и директорът на клон на ОББ Иванка Попова са предложенията на местните власти за нови членове на управата на финансовата институция. Те заменят досегашните Александър Личев, Виолета Илиева и Николай Колев. Чака се одобрението на БНБ за смяната, обясни още Алексиев.

От стария управителен съвет остават Васил Тренев и Георги Беловски.

Миналата седмица Софийският градски съд спря временно връщането на Общинска банка на Столичната община, след като уважи молбите на две компании - "Интеркомерс груп плюс" и "Търговска асоциация", контролирани от Христо Ковачки, в Търговския регистър да не се вписват промените в устава на банката и в Надзорния й съвет.

Решението противоречеше на издадена няколко дни по-рано заповед на БНБ, с която се обезсилваха акциите на Ковачки, като се отнемаше правото на глас са акционерите му за 6 месеца. По-късно обаче магистратите се поправиха и върнаха управлението на общината. Мотивът на съдията по делото Иво Дачев да го направи е, че не е знаел за решението на БНБ.

Столичната община загуби властта си в създадената през 1996 г. по време на последния трети, прекъснат предсрочно мандат на Стефан Софиянски - въпречи че притежава над 72% от акциите на трезора. През 2004 г. част от акционерите й бяха подменени чрез приватизация на общински дружества, препродажба на дяловете им в банката на други компании и промяна на устава, прокарана от тогавашния председател на надзора на банката Любомир Павлов. Според новия устав всички решения се взeмаха с квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала.

Впоследствие се оказа, че компании на бизнесмена Христо Ковачки имат блокираща квота от около 27%. Така той овладя контрола в банката. А мажоритарният акционер остана заложник с депозити, които не можеше да изтегли, без да фалира Общинска банка. В същото време трезорът раздаваше кредити на фирми, свързани с миноритарния акционер.

Към момента общината е собственик на 72.5% от капитала на банката, което не й достига за исканите 75% от акциите в общото събрание според сегашния устав, за да гласува решения.

Oще: акции  александър чакалски  общинска банка  промени  ръководство  стефан софиянски  устав  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 25.11.201113:50

Ковачки е хабилитиран преподавател в технически университет....-коментарите са от декана!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2011, 12:30

1 Mike13 | 24.11.201116:52

Общинска банка вече е под контрола на столична община, но сега тепърва ще се изясни как е управлявана през годините. Силно се надявам истината да излезе наяве, защото в момента най-настъпателни в атаките си са съветниците от ДСБ, които обаче получават внезапна амтнезия, когато ги попитат защо са допуснали да се случи това с банката по време на тяхното управление!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани