Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство | webcafe.bg
newscafe

Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство

Webcafe.bg
26.05.2011, 15:03 (обновена 26.05.2011, 15:09)
деца

Снимка: © Getty Images

Статистиката сочи, че в повечето случаи опитите за самоубийство при деца са неуспешни, като 5% от тях завършват с трагичен край

Броят на опитите за самоубийства сред подрастващите и младите в България расте. Случаите в тази възрастова група са нараснали толкова, че статистически всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство. През миналата година на живота си са посегнали 320 деца.

Това съобщи на пресконференция д-р Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве /НЦООЗ/.

Статистиката сочи, че в повечето случаи опитите за самоубийство при деца са неуспешни, като 5% от тях завършват с трагичен край.

Според данните 80% от опитите за самоубийства се правят от момичета и 20% от момчета.

Най-малкото българче, опитало да сложи край на живота си е било само на 8 години.

Конфликти в семейството, липса на любов и лоши оценки в училище са причините, които най-често подтикват подрастващите към подобно крайно решение.

При опит за самоубийства при възрастните страната ни се оказва с най-висок дял в Европа. От регистрираните общо 1700 опита за самоубийства през 2010 г. близо половината са приключили с фатален край (около 800 души).

Всеки четвърти българин е в риск в бъдеще да развие някакво психично заболяване, вследствие на прекомерния стрес, на който са подложени хората, предупреди д-р Околийски.

Той обясни, че в повечето държави от Европейския съюз има програми в училищата за превенция на самоубийствата сред младите хора. В България такива програми от години не съществуват

Центърът за психично здраве и Български хелзински комитет настояват България да изпълни ангажиментите си, поети към Европейския съюз областта на превенцията на самоубийствата и на грижата за психичното здраве на обществото.

В тази връзка са разработени две национални програми, които обаче не стигат до дневния ред на правителствените заседания, уточниха представители на двете организации.

Oще: деца  живот  любов  момичета  момчета  оценки  самоубийство  семейство  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2011, 00:51

2 Theodore Mikhailov | 28.05.201100:55

Смъртните актове на самоубилите се се фалшифицарат, когато е възможно. Затова самоубивайте се зрелищно и по възможност с наръч гранати в някоя правителствена сграда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 26.05.201116:38

демократично се отказват от живот в бантустана ^^
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани