ДКЕВР преброи 2 690 нарушения на ЕРП-тата | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР преброи 2 690 нарушения на ЕРП-тата

Webcafe.bg, по Дарик
14.05.2014, 14:55 (обновена 14.05.2014, 15:35)

1 от 3 снимки Назад Напред

дкевр

Снимка: © webcafe.bg

От ДКЕВР не уточниха дали нарушенията могат да доведат и до процедура по отнемане на лицензите

2690 различни нарушения на трите електроразпределителни дружества - толкова преброи ДКЕВР за четири години за ЧЕЗ, EVN и "Енерго Про". "Това е сериозна цифра", коментира председателят на регулатора Боян Боев, но не обясни тези данни може да са аргумент в процедурата по отнемане на лицензите им, която ДКЕВР все още не е приключила.

Одитите на регулатора обхващат 2008 г. - 2012 г., като 2013 г. също е включена в проверките, но още не са готови финансовите отчети.

Сред най-сериозните нарушения са увеличаване на сметките чрез по-дълги отчетни периоди, манипулиране на електромери и некачествена услуга.

Освен това, компаниите са направили разходи от 818 млн. лева над утвърдените от ДКЕВР. Всяко от трите дружества може да бъде санкционирано с между 20 000 и 1 милион лева.

Боев е категоричен, че в крайна сметка ощетени от нарушенията са потребителите на електрическа енергия. Той твърди, че ако отчетите на трите компании са били коректни, цената на тока през годините е щяла да бъде по-ниска.

ДКЕВР трябва да се произнесе дали ще бъдат отнети лицензите на трите ЕРП-та. Регулаторът даде на дружествата срок до 12 май да предоставят становищата си по търговския спор с НЕК.

Конфликтът между държавата и трите дружества започна през март, след като НЕК сигнализира, че дружествата са си прихванали близо 350 млн. лева като компенсации за закупената от тях енергия от възобновяеми източници по преференциални цени (EVN - 216 млн. лева, ЧЕЗ - 67 млн., Енерго Про - 63 млн. лева).

ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са длъжни по закон да изкупуват тази енергия. Друбжествата от своя страна, твърдят, че НЕК им дължи пари за изкупена от тях зелена енергия.

Oще: evn  дкевр  енерго про  ерп  лиценз  нарушения  ток  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани