Депутатите съкратиха числеността на въоръжените сили в България | webcafe.bg
newscafe

Армията намалява с 8000 военни до 2014 г.

Webcafe.bg
28.10.2010, 12:46 (обновена 28.10.2010, 16:59)
аню ангелов

Въпросът е не каква численост, а каква армия ни е нужна, каза военният министър Аньо Ангелов

Парламентът одобри внесената от правителството Бялата книга за отбраната, която предвижда до 2014 г. въоръжените сили да намалеят до не по-малко 37 000 души. В момента тяхната численост е 44 100 души.

Предстои да бъдат съкратени около 8000 военнослужещи, както и близо 1300 цивилни служители. Съкращенията ще бъдат компенсирани с близо 3000 резервисти, като за целта ще се приеме Закон за резерва, който ще влезе в сила от 2012-а. 

С решението си от днес депутатите приеха да има и нов отбранителен мениджмънт, който ще се осъществява "от горе на долу".

Администрацията ще бъде свита до 750 души, а командният състав няма да е повече от 2.5% от състава на подчинените структури. Такава е системата и в страните от НАТО и ЕС. Разчетите на министерството показват, че за осъществяване на реформите ще е необходим средногодишен бюджет поне 2% от БВП. Това включва и социалните плащания на освободените военни.

Бялата книга предвижда едва догодина да бъдат приети закони за военната полиция, за резерва и за военното разузнаване, които да влязат в сила от 1 януари 2012 г. Аргументът е, че бюджетната процедура за 2011-а е била вече открита.

Този мотив обаче издиша, тъй като нищо не пречи да се преправи проектът за бюджет 2011, поради факта, че не е минал на първо четене през парламента. Освен това беше внесен достатъчно рано преди крайния срок - 31 октомври, за да има време да се изтегли и преправи. 

Лидерът на ДСБ Иван Костов подкрепи Бялата книга и обяви, че е съобразена с колективната система за сигурност на НАТО. "Въвежда се принципът за отбранителна способност, а не за закупуване на техника и пълнене на джобовете на собственици на футболни клубове", каза съпредседателят на Синята коалиция, визирайки сделки за френските хеликоптери и други, сключени по време на тройната коалиция.

Според Костов огромните армии са абсолютно безпомощни срещу високопрофесионални, технически добре снабдени и добре управлявани военни подразделения.

Въпросът е не каква численост, а каква армия ни е нужна, каза и военният министър Аньо Ангелов.

БСП гласуваха против Бялата книга.

Социалистът Ангел Найденов се съгласи, че силната армия не е многобройната армия, но пък "една малка и зле въоръжена армия е още по-лош вариант". Според него преди да се стигне до решение за числеността на въоръжените сили, трябва да се отговори на въпросите за технологичното и техническото обезпечаване. Той отбеляза, че Коалиция за България не може да подкрепи документа, ако не се знае как ще бъде компенсирана намалената численост. Александър Радославов се обяви за модернизация на армията, но при запазване на съществуващата численост.

В отговор министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че процесът на модернизация не може да започне сега, защото трябва да се изплащат над 256 млн. лева задължения на предишното правителство. Той допълни, че модернизацията не е само във въоръжението и техниката, а и качество на личния състав и неговите квалификация и образование.

"Неопрадвано е да има три военни университета, при при положение,че се предвижда редуциране на армията. Има нужда от обучение на български офицери в чужбина в центровете за обучение на НАТО", заяви Иван Костов.

Соцдепутатът Георги Пирински пък смята, че трябва да се подкрепи ефективността на бойни части, които изпълняват мисии далече извън страната. Подобни мисии трябва да се разглеждат не като основната, а като допълнителна функция на въоръжените сили.

Oще: 2014  армия  бяла книга  военнослужещи  численост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани