Три пъти повече подслушване за три години, но по-неефективно | webcafe.bg
newscafe

Три пъти повече подслушване за три години, но по-неефективно

Webcafe.bg
07.02.2011, 11:46 (обновена 07.02.2011, 16:53)
лазар груев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Тогава, когато се жертва свободата за сметка на сигурността, най-често се губят и двете, каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, цитирайки американския президент Томас Джеферсън.

Броят на специалните разузнавателни средства (СРС) се е увеличил три пъти за три години. За 2010 г. той е достигнал 15 946. В същото време ефективността на СРС намалява - ако през 2008 г. 15% от подслушаните разговори са се превръщали в доказателства по разследвания, сега процентът е паднал на 12.

Това са изводите от данните на съдилищата, изнесени на национално съвещание на прокуратурата и съда за проблемите при използването на СРС.

Масовото подслушване е в районите на София и Пловдив. По думите на зам.-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев от общо 5598 СРС, приложени през 2008 г., над 4500 са били използвани в двата съдебни района. Тенденцията се запазва и миналата година, когато в София и Пловдив са дадени 11 561 разрешения за подслушване.

Изводът е, че имаме слаба ефективност на СРС и същевременно непрекъснатото увеличаване на използването им, обратно пропорционално на тяхната резултатност, заяви Илиев.

На фона на нарасналата статистика той припомни решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, който още през 2007 г. - на база данни от 2000 г., констатира, че тайното наблюдение се използва прекомерно в България.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев призова съдиите и прокурорите да намерят баланса между демократичните права на гражданите и ефективната борба с престъпността, която неизбежно налага използването и на СРС.

Тогава, когато се жертва свободата за сметка на сигурността, най-често се губят и двете, каза Груев, цитирайки един от създателите на Декларацията за независимостта на САЩ и американски президент - Томас Джеферсън.

Иван Костов даде ултиматум на Борисов заради скандалите със СРС

До сряда премиерът Бойко Борисов да каже как ще потърси отговорност от вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на ДАНС Цветлин Йовчев заради скандала с подслушването, настоя днес лидерът на ДСБ Иван Костов.

Искането на партията му е заради критичния доклад на парламентарната подкомисия за контрол върху използването на СРС-та. Ако дотогава няма решение на министър-председателя, на разширено заседание Синята коалиция ще обсъжда какви политически действия да предприеме. 

В официален доклад на постоянната парламентарна подкомисия за контрол на СРС се казва, че в случая с подслушването на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов се проявяват пороците на цялостния механизъм по използването на СРС. Според шефа на комисията - Явор Нотев от "Атака", налице е структура на констатираните недостатъци в работата със СРС-ата. По думите му до края на седмицата комисията ще направи изводи относно отговорността на преките ръководители, които ще са по-конкретни в тази посока.

Експерти коментираха, че събраните данни от СРС могат да се използват за политически цели. Искането за прилагане на СРС спрямо Ваньо Танов е мотивирано с документ, оценен от неговия съставител с най-ниска степен на достоверност. Според данните, 49% от обвиненията, при които са ползвани СРС-ата, получават оправдателни присъди, а при общия случай - едва 4% от обвиненията, когато се използват рутинните способи на досъдебното производство получават оправдателни присъди.

ДПС внася промяна в закона

По-строг съдебен контрол върху подслушването иска ДПС. За целта зам.-председателят на партията Христо Бисеров е внесъл проект за промяна в закона за електронните съобщения, според който няма да може да се избягва съдебният контрол върху СРС-ата - възможност, която съществува в сега действащия закон.

Спецслужбите, ДАНС и наблюдаващите прокурори в момента могат да изискват информация от мобилните и интернет операторите като разпечатки от разговори и интернет трафик. Целта на новите промени е тази практика да се отстрани и съдебният контрол да не може да се избегне.

Oще: борис велчев  върховен касационен съд  гроздан илиев  подслушвания  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

2 азът | 07.02.201117:00

Казаха ни го - колкото повече, толкова повече, ама родната милиция нали ни пази.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 08:53

1 Nilkolay Hadjigenov | 07.02.201113:14

Макар и много нежно, все пак обструкция на залялите ни твърдения, че така трябва и всичко е наред. Даже, подслушваните го намират за нормално?
Забележете, съдът в Старсбург се е прозинесъл по данните от 2000г., а оттогава подлушванията са се увеличили в много пъти!!!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани