Илюстрации на трупове на цигарените кутии в САЩ | webcafe.bg
newscafe

Tрупове на цигарените кутии в САЩ

Webcafe.bg
11.11.2010, 15:55 (обновена 11.11.2010, 16:16)
цигари

Снимка: © FDA

Преди 25 години САЩ първи в света въведоха предупредителните надписи, като „Пушенето убива".

Федералната агенция на САЩ по контрол над храните и лекарствата (FDA) обяви, че до две години по цигарените кутии ще се отпечатват още по-едри и по-стряскащи пушачите предупреждения за вредата от тютюнопушенето.

Сред предложените от администрацията изображения в 9 категории има снимки на гробища, на трупове, на умиращ от рак човек, на увредени бели дробове и на пасивни пушачи, сред които деца.

Това ще е първото обновяване на предупрежденията, които се появиха по кутиите преди 25 години, когато САЩ първи в света въведоха предупредителните надписи като "Пушенето убива".

Бъдещото изискване е предупредителните снимки с текста да покриват 50% от горната част от двете страни на цигарените кутии. Така новата мярка оставя само половината от размера на кутията за изписването на марката цигари. При рекламите пък поне 20% от площта трябва да е заета от новото предупреждение.

Предложението подлежи на обсъждане до 9 януари, а решението - до 22 юни 2011 г. Процедурата ще включва преглед на научна литература, събиране на реакции в обществото и изследване сред 18 000 души. От първоначалните 36 варианта в деветте категории с изображения ще бъдат избрани 9. Не по-късно от 15 месеца след това - от 22 октомври 2012 г. - новият режим трябва да влезе в сила за цялата територия на страната.

Миналата година FDA за пръв път получи право да регулира индустрията за тютюневи изделия. Новите планове са част от стратегията й, съгласно която вече са забранени определенията "леки" или "меки", ароматизирани или ментолови цигари.

Плановете се подкрепят както от противници на пушенето, така и от компанията Philip Morris, която заяви, че "активно участва в определянето на правилата от FDA и в публичното им коментиране и смята да постъпи така и с това предложение".

Сред законодателните мерки са възможността за свободен достъп до терапии за отказване от навика, покачване на облагането на цигарите, както и  забраната да се продават цигари по интернет или с доставки на адрес.

Oще: здраве  пушене  смърт  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2010, 00:33

2 benedetta | 11.11.201019:53

¬¬¬е¬Э¬д¬е¬в¬С ¬Ъ ¬а¬Т¬л¬Ц¬г¬д¬У¬а | 23.09.2010
¬Ј¬Я¬Ъ¬Ю¬С¬Я¬Ъ¬Ц! ¬і¬Ц¬Ь¬г¬м¬д ¬г ¬Ю¬Ц¬Я ¬У¬а¬Х¬Ъ ¬Х¬а ¬б¬в¬Ъ¬г¬д¬в¬С¬г¬д¬с¬У¬С¬Я¬Ц!

Gro©¬ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ¬¤¬а¬Э¬Ц¬Ю¬Ъ¬с¬д ¬Т¬в¬С¬д ¬д¬Ц ¬Х¬Ц¬Т¬Я¬Ц!¬Ј¬г¬Ъ¬й¬Ь¬Ъ ¬Ш¬Ъ¬У¬Ц¬Ц¬Ю ¬У ¬Ф¬Ъ¬Ф¬С¬Я¬д¬г¬Ь¬Ъ ¬г¬д¬С¬в¬й¬Ц¬г¬Ь¬Ъ ¬Х¬а¬Ю, ¬д¬У¬м¬в¬Х¬Ъ ¬г¬С¬д¬Ъ¬в¬Ъ¬Ь¬м¬д ¬·¬С¬в¬С¬Э¬Х ¬®¬С¬в¬д¬Ц¬Я¬л¬С¬Ы¬Я, ¬Ь¬а¬Ы¬д¬а ¬Ц ¬Ъ¬Щ¬Я¬Ц¬в¬У¬Ц¬Я ¬а¬д ¬Я¬Ц¬Э¬Ц¬б¬Ъ¬д¬Ц ¬б¬в¬Ц¬Х¬е¬б¬в¬Ц¬Ш¬Х¬Ц¬Я¬Ъ¬с ¬Щ¬С ¬Ь¬С¬Ь¬У¬Ъ ¬Э¬Ъ ¬Я¬Ц ¬а¬б¬С¬г¬Я¬а¬г¬д¬Ъ: ¬б¬а ¬и¬Ъ¬Ф¬С¬в¬Ц¬Я¬Ъ¬д¬Ц ¬Ь¬е¬д¬Ъ¬Ъ, ¬б¬а ¬в¬С¬Х¬Ъ¬а¬д¬а, ¬У ¬д¬Ц¬Э¬Ц¬У¬Ъ¬Щ¬Ъ¬а¬Я¬Я¬Ъ¬д¬Ц ¬в¬Ц¬Ь¬Э¬С¬Ю¬Ъ. Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2010, 00:33

1 benedetta | 11.11.201019:48

Моят коментар се доближава до коментара на Х. Мартенщайн...

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6035654,00.html
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани