Президентът: В Европа помнят, у нас бързат да забравят | webcafe.bg
newscafe

Президентът: В Европа помнят, у нас бързат да забравят

Webcafe.bg , Агенция Фокус, БТА
01.02.2012, 13:07 (обновена 01.02.2012, 14:11)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Според президента Росен Плевнелиев в Европа жертвите на насилие се помнят и почитат, а в България още се чуват призивите: Да забравим миналото!

"Въпреки желанието да гледаме напред, а не да ровим старите рани, истините за комунистическия режим са живи в нашите спомени, спомените на нашите родители, на обществото, а фактите не трябва да бъдат забравяни". Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев, който присъства на молебена за жертвите на комунизма, отслужен пред мемориала до НДК.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунизма се отбелязва за втора поредна година. Предложението за такова възпоминание на 1 февруари беше направено от президентите Желю Желев и Петър Стоянов. През януари м.г. правителството на ГЕРБ го прие.

1 февруари е денят, в който през 1945-а 147 българи от елита на страната получават смъртна присъда от Народния съд. Плевнелиев припомни този факт в словото си. По думите му смъртта на тези хора е символ на репресиите срещу българския народ, след които в България се установява комунистическият режим.

Държавният глава заяви още, че "свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават, включително и в тежки времена".

"В Пиринския край нашите родители с милиция бяха принуждавани да забравят, че са българи", каза Росен Плевнелиев, който е родом от Гоце Делчев. Той нарече стореното "национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта си и националния суверенитет на Съветския съюз".

"Осмислянето на най-близката ни история е задължително условие, за да можем да приемем ценностите, върху които се гради нашето общество. Това осмисляне е един от пътищата за постигане на независимост, на справедливост, на помирение, към които продължаваме да се стремим и днес", каза президентът.

С възгласи: "Браво, президенте! Ние сме с теб!" събралите се пред Мемориала приветстваха словото. 
На церемонията дойдоха представители на Съюза на репресираните в България, лидерът на СДС Мартин Димитров, депутати от Синята коалиция.

Венци бяха поднесени от името на министъра на отбраната, на Синята коалиция, на партия ГЕРБ, на евродепутатите от ГЕРБ и от Съюза на репресираните.

В парламента по-рано днес Синята коалиция поиска 41-ото НС да почете с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим. Депутатът Лъчезар Тошев припомни, че в резултат на репресиите след 9 септември 1944 г. общият брой на осъдените на смърт е 2680, а 1921 са получили доживотни присъди.

"Има консенсус в парламента и в българското общество е определен ден - 23 август, на който отдаваме почит на всички жертви, загинали при тоталитарните режими", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

Oще: жертви  комунизъм  почит  президент  режим  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 01.02.201215:21

Съжалявам за неволната правописна грешка при написването на името на страната ни - България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 01.02.201215:18

Репресирани е имало през всички периоди на най-новата история на Бълхария.

Все пак не е лошо да се знае, че при прилагането на два закона от времето на Царство България – „Закон за защита на нацията” и Закон за защита на държавата”, са били репресирани не по-малко хора, отколкото след 1944 тодина.

Само един пример от „демокрацията от едно по-предно време:

Съгласно антиеврейското законодателство:
• смесените бракове между българи и евреи се забраняват (те се осъществяват само нелегално),
• има забрани за упражняване на определени професии и притежаване на дялове в предприятия от страна на евреите,
• наложени са извънредни имуществени данъци на еврейското население,
• наложено е носенето на „давидовите значки“ за индентификация,
• наложен е полицейски час за евреите,
• евреите могат да си купуват хляб само от отделни фурни,
• определени са улици, по които е забранено да се движат евреи,
• по 6-7 месеца в годината мъжете-евреи от донаборна до 50-55-годишна възраст са изпращани в „трудови лагери“.

Така че би било много по-удачно, в името на единството на България като един народ, да се въведеединен ден на репресираните в България, независимо кога е станало това.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани