ГЕРБ размисля за КТБ | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ с катарзис за КТБ

Webcafe.bg
31.10.2014, 11:37 (обновена 31.10.2014, 12:08)
Бойко Борисов

Ако беше Дянков, нямаше да ги пусне да направят това нещо, твърди Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свика депутатите си на извънредна среща заради спорното предложение за КТБ, което се обсъжда в пленарната зала с участието на управителя на БНБ Иван Искров. Той се усъмни в спасението на КТБ, тъй като докладът на Искров показал, че се намира в много тежко състояние.

В проекторешение, прието от бюджетната комисия с гласовете на ГЕРБ и ДПС, се предлага до 6 ноември 2014 г. Народното събрание да предложи законови поправки, в които да задължи БНБ да приеме план за оздравяване на КТБ, както и всички банки, когато капиталът им стане отрицателна величина.

След като изслуша дебатите по горещата тема, Борисов ще предложи тази точка да отпадне. "До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави банката. Нашите добри намерения може да създадат по-голяма угроза за бъдещето", допълни лидерът на ГЕРБ.

Добрите намерения, както Борисов ги описа, били гарантираните влогове на вложителите. „Тези добри намерения минават през един супер добър живот на банкерите, които да си карат яхтите - на базата на парите на бюджета. Всъщност ние гарантирайки вложителите, правим комфортен живота на банкерите", разясни той.

Менда Стоянова разясни, че ГЕРБ продължава да подкрепя незабавното изплащане на гарантираните влогове до 100 000 евро, което е тяхно право и от пет месеца вложителите нямат достъп до парите си.
Оманският фонд подаде оферта за оздравяване на КТБ, като очаква българското правителство, чрез Българската банка за развитие или друга институция, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал.

„Виновно бездействие месеци наред. Ако БНБ си беше на местото, това нямаше да се случи. При този крехък мир между политическите партии в парламента, г-н Искров иска да ни вмени отговорности, които не са наши", заяви Борисов.

Той обвини ръководството на БНБ, че не е изпълнило задълженията си по Закона за кредитните институции, а в момента дори не иска да каже колко ще струва нито оздравяването, нито фалитът й.

„Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже - колко пари ще ни струва единия или другия вариант", заяви Борисов.

Oще: банки  бнб  бойко борисов  герб  дпс  иван искров  ктб  оздравяване  фалит  централна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани