Още 131 км стена по границата с Турция | webcafe.bg
newscafe

Още 131 км стена по границата с Турция

Webcafe.bg
19.08.2014, 14:41 (обновена 19.08.2014, 14:53)
граница

Ето така изглежда построеното от военните "инженерно съоръжение" от възпиращ тип по време на кабинета "Орешарски"

Министерството на вътрешните възнамерява да построи ограда по цялата граница с Турция, съобщи главният секретар на силовото министерство Светлозар Лазаров. Стената по турската граница, която ще спира нелегални имигранти, ще струва около 40 милиона лева.

Кабинетът „Орешарски" вече издигна 30 км преградно съоръжение, едно от малкото неща, които построи за почти едногодишното си управление, съпътствано със скандал за съмнително вдигане на цената, която в крайна сметка се закотви на 7.7 милиона лева.

По-рано днес външният министър Даниел Митов предупреди за бежанска вълна и пристигане на терористи заради кървавата война в Ирак, където шиитското правителство, подкрепяно от Запада, се бори срещу инвазията на джихадисти.

Лазаров пресметна, че инвестицията в стената щяла да се изплати само за година, тъй като 24 млн. лв. щели да бъдат спестени, след като полицаите, които сега са на границата, бъдат върнати на работа - по пътищата и в населените места с висока битова престъпност. Тяхната издръжка е 2 млн. лв. на месец.

Според вътрешния министър Йордан Бакалов оградата ще пази страната от един милиони бежанци, които се намират в Турция и потенциално били насочени към България.

Цялата сухопътна граница с Турция е с дължина 259 км. Вероятно МВР планира да покрие с оградата само откритите участъци, към които в момента се насочват нелегалните имигранти.

През април Инспекторатът към МС откри редица нарушения и препоръча на тогавашните министри на отбраната и на вътрешните работи Ангел Найденов и Цветлин Йовчев да предоговорят цената, а в крайна сметка всичко завърши със забележки.

Европейската комисия също не остана очарована от този начин за решение на проблема с бежанската вълна, след като по-рано европейски и световни доклади описаха лошите условия в центровете за настаняване и насилието по границата.

По данни на Държавната агенция за бежанците към края на юли потърсилите закрила деца са 4452 души. Предоставен е статут на бежанец на 2765 лица, хуманитарен - на 1635 лица. На 290 души им е отказана статут на бежанец.

 

Oще: бежанци  граница  ирак  йордан бакалов  ограда  светлозар лазаров  сирия  стена  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

2 Bulgarski_Colombiec | 20.08.201400:11

Тази Ограда с Турция трябваше отдавна да се направи. На Гръцко-Турската граница има Стена изградена а не ограда. Ние сме Външа граница на ЕС с Турция. Не трябва парче по парче а цялата граница хубаво да се зазида.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2014, 20:36

1 zzzZZZzzz | 19.08.201420:39

И след като се върнат полиСаите да громят битовата престъпност, кой ще остане да наблюдава прескачащите оградата Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани