До 5 месеца държавата листва 33-процентния си дял в електроразпределителното дружество на БФБ | webcafe.bg
newscafe

Държавата пуска дела си от 33% в Е.OH на БГ борсата

Webcafe.bg
11.05.2010, 11:37 (обновена 11.05.2010, 14:30)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Държавата засега ще захрани борсата с дела си от 33% в Е.ОН и така ще тества пазара, каза икономическият министър Трайчо Трайков...

Държавата ще листва на Българска фондова борса (БФБ) дела си от 33% в електроразпределителното дружество Е.ОН България, съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. 

Германският инвеститор купи 67% от двете електроразпределителни дружества във Варна и Горна Оряховица в края на 2004 г. Е.ОН плати 140.7 млн. евро. За 2009 г. печалбата на компанията е близо 55 млн. лева.

Останалите двама чуждестранни собственици на електроразпределителните дружества у нас - чешката ЧЕЗ и австрийската EVN, настояват да изкупят държавните дялове, за да станат собственици на дружествата на сто процента. Трайков потвърди днес, че със собствениците на дружествата, обслужващи Западна и Югозападна България, се водят преговори за придобиването от тяхна страна на пълен контрол в компаниите. Изходът от преговорите не е предрешен и е възможно и тези дялове да се пуснат на борсата, каза не много уверено икономическият министър.

"С Е.ОН ще се тества пазарът, не искаме да изсипваме накуп трите пакета. Делът е атрактивен, тъй като мрежовата компания работи на регулирания пазар и ще остане естествен монопол с гарантирани печалби", обясни Трайков. Той очаквал интерес към борсовата търговия да проявят институционални инвеститори и по-дребни предприемачи, но не даде прогноза кое ще вземе превес.

Най-бързият начин да се листва дела на E.OН е служебното пускане на акции, но по-всичко личи, че държавата ще се насочи към избор на приватизационен посредник. Така че реално листването ще стане факт  след 3 до 5 месеца, обясни Трайков. Той се надява на голям инвеститорски интерес и приходи като чаканите от приватизацията на тютюневия холдинг "Булгартабак", за който Трайков каза, че няма да го продаде под 100 млн. евро. 

Според оценка на "Еврофинанс и Събев и съдружници" през пролетта на 2009 г. цената на тютюневия холдинг е била около 80 млн. лева. В момента е възможно да е паднала още, тъй като пазарният дял на "Булгартабак" със сигурност е намалял заради вдигането на акциза на цигарите.

Кризисната приватизация

Приватизацията на държавния дял в електроразпределителните компании е една от антикризисните мерки на правителството. Държавата се кани да създаде и консолидационна компания, в чийто капитал да апортира миноритарни дялове от 55 фирми с цел приватизация.

Освен ЕРП-ата, тук се планираше да влязат миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните безмитни зони и др. Някои от тях обаче са в забранителния списък за приватизация и преди това парламентът трябва да даде разрешение да бъдат извадени оттам. Очакванията са от продажбата им в бюджета да влязат около половин милиард лева.

Вероятно през борсата ще бъде продадено и участието на НЕК в ТЕЦ "Енел Марица Изток 3", от която наскоро стана ясно, че италианската компания "Енел" се оттегля и води преговори за продажба на своето мажоритарно участие. Още обаче не е взето окончателното решение, каза министърът.

Oще: бфб  дял  е.он  ерп  листване  трайчо трайков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.