До 5 месеца държавата листва 33-процентния си дял в електроразпределителното дружество на БФБ | webcafe.bg
newscafe

Държавата пуска дела си от 33% в Е.OH на БГ борсата

Webcafe.bg
11.05.2010, 11:37 (обновена 11.05.2010, 14:30)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Държавата засега ще захрани борсата с дела си от 33% в Е.ОН и така ще тества пазара, каза икономическият министър Трайчо Трайков...

Държавата ще листва на Българска фондова борса (БФБ) дела си от 33% в електроразпределителното дружество Е.ОН България, съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. 

Германският инвеститор купи 67% от двете електроразпределителни дружества във Варна и Горна Оряховица в края на 2004 г. Е.ОН плати 140.7 млн. евро. За 2009 г. печалбата на компанията е близо 55 млн. лева.

Останалите двама чуждестранни собственици на електроразпределителните дружества у нас - чешката ЧЕЗ и австрийската EVN, настояват да изкупят държавните дялове, за да станат собственици на дружествата на сто процента. Трайков потвърди днес, че със собствениците на дружествата, обслужващи Западна и Югозападна България, се водят преговори за придобиването от тяхна страна на пълен контрол в компаниите. Изходът от преговорите не е предрешен и е възможно и тези дялове да се пуснат на борсата, каза не много уверено икономическият министър.

"С Е.ОН ще се тества пазарът, не искаме да изсипваме накуп трите пакета. Делът е атрактивен, тъй като мрежовата компания работи на регулирания пазар и ще остане естествен монопол с гарантирани печалби", обясни Трайков. Той очаквал интерес към борсовата търговия да проявят институционални инвеститори и по-дребни предприемачи, но не даде прогноза кое ще вземе превес.

Най-бързият начин да се листва дела на E.OН е служебното пускане на акции, но по-всичко личи, че държавата ще се насочи към избор на приватизационен посредник. Така че реално листването ще стане факт  след 3 до 5 месеца, обясни Трайков. Той се надява на голям инвеститорски интерес и приходи като чаканите от приватизацията на тютюневия холдинг "Булгартабак", за който Трайков каза, че няма да го продаде под 100 млн. евро. 

Според оценка на "Еврофинанс и Събев и съдружници" през пролетта на 2009 г. цената на тютюневия холдинг е била около 80 млн. лева. В момента е възможно да е паднала още, тъй като пазарният дял на "Булгартабак" със сигурност е намалял заради вдигането на акциза на цигарите.

Кризисната приватизация

Приватизацията на държавния дял в електроразпределителните компании е една от антикризисните мерки на правителството. Държавата се кани да създаде и консолидационна компания, в чийто капитал да апортира миноритарни дялове от 55 фирми с цел приватизация.

Освен ЕРП-ата, тук се планираше да влязат миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните безмитни зони и др. Някои от тях обаче са в забранителния списък за приватизация и преди това парламентът трябва да даде разрешение да бъдат извадени оттам. Очакванията са от продажбата им в бюджета да влязат около половин милиард лева.

Вероятно през борсата ще бъде продадено и участието на НЕК в ТЕЦ "Енел Марица Изток 3", от която наскоро стана ясно, че италианската компания "Енел" се оттегля и води преговори за продажба на своето мажоритарно участие. Още обаче не е взето окончателното решение, каза министърът.

Oще: бфб  дял  е.он  ерп  листване  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани