Частици, по-бързи от скоростта на светлината | webcafe.bg
newscafe

Частици, по-бързи от скоростта на светлината

Webcafe.bg
23.09.2011, 16:47 (обновена 23.09.2011, 16:51)
колайдер

Снимка: © БГНЕС

Опит със субатомни частици неутрино, изпратени под земята към Гран Сасо от намиращият се на 730 километра Cern

Учени от комплекса Гран Сасо в Италия повдигат въпроси за изпращане на информация в миналото, размиване на границата между минало и настояще и хаос във фундаменталния принцип за причина и последица, пише ."Гардиън". Екипът е засякъл частици, движещи се с още по-голяма скорост от тази на светлина, което най-вероятно противоречи на теорията на Алберт Айнщайн.

Според информацията, разпространявана от световните агенции, става дума за опит със субатомни частици неутрино, изпратени под земята към Гран Сасо от намиращият се на 730 километра Cern.

Неутрино са частици с нищожна маса, без електрически заряд и преминават през почти всеки материал, сякаш той изобщо не е там.

Пътуването би трябвало да отнеме 2.4 милисекунди, но след три години опити и регистрирането на пристигането на 15 хиляди неутрино, учените установили, че малка част от частиците (20 на милион) са пристигали в Италия с 60 милиардни от секундата по-рано (при праг на грешката +/- 10 милиардни от секундата).

Тези неутрино са се движели с 299 798 454 метра в секунда при положение, че скоростта на светлината е 299 792 458 метра в секунда.

Резултатът е толкова невероятен, че самите учени казват, че са изключително предпазливи в интерпретирането му и чакат потвърждение на данните им от други лаборатории преди да го обявят за откритие.

"Месеци наред опитвахме да открием някакво обяснение. Търсихме грешки - тривиални, по-сложни, груби, странично въздействие... и не открихме. И когато не откриеш нищо грешно, си казваш: "Е, очевидно трябва да помоля научната общност също да прегледа всичко това", коментира пред Би Би Си авторът на научното съобщение Антонио Ередитато от експеримента Opera в Гран Сасо.

В общи линии Opera представлява тежащ 1300 тона уловител на частици в който неутрино се удрят в 150 000 "тухлички" от плаки с фотографска емулсия, монтирани върху оловни плочи. Съществуват няколко вида неутрино и се знае, че частиците спонтанно преминават от един вид в друг. Екипът в Италия искал да провери колко мюон неутрино, "изстреляни" от Cern към подземната лаборатория в Гран Сасо, ще стигнат там като тау неутрино. Оказало се, че някои частици пристигнали необяснимо по-рано от останалите.

"Когато засегнеш нещо толкова фундаментално, трябва да си много внимателен. Нищо не твърдим, само искаме научната общност да ни помогне да разберем нашите луди резултати, защото те са откачени и, разбира се, последиците могат да бъдат много сериозни", допълва Ередитато.

Сега експериментът ще бъде повторен от два екипа - T2K в Япония и MINOS край Чикаго в САЩ. Американците бяха съобщили, че са засекли неутрино, движещи се по-бързо от светлината през 2007 г., но още не са потвърдили резултатите, за да го обявят за научно откритие.

"Резултатът е толкова драматичен, че е трудно да бъде възприет без някой друг да го повтори, но очевидно към него ще има огромен интерес", казва Алън Костелецки от Университета на щата Индиана. Той и колегите му представиха още през 1985г. теория, според която неутрино биха могли да се движат по-бързо от светлината като взаимодействат с неизвестно поле, формиращо се във вакуум. Днес той обяснява, че в действителност пределната скорост може би е тази на неутрино, а светлината се движи по-бавно.

Oще: алберт айнщайн  неутрино  светлина  частици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 24.09.201114:07

Бях убеден,че светлината е явление,а не е частица.Подобно на магнита.И се питам дали,ако Айнщайн ни е подвеждал,щеше да има атомни бомби,атомни централи,че дори и медицински уреди?Или медиите пак манифестират своето невежество и така отново ни облъчват?С атомната си простотия... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

5 Josephin | 24.09.201101:37

Поздравления за учените! Убедена съм, че те не се питат точно това. И все пак, нека любопитните прегледат отново записките на Айнщайн. Да, наистина пред широката аудитория теорията му бе представена така че, ако човек се движи със скоростта на светлината, то той няма да остарее (простичко казано и лесно за асимилиране). Но освен това се прокрадваха и предположенията, че тази скорост е пределна (максимална) за материята, т.е. над тази скорост материята се превръща в антиматерия. Поздравления за частиците, които са устискали Много щастлив
Но за времето си е било доста модерно да се говори за пътуване в миналото, в бъдещето, а и Айнщайн е стигнал до някакъв предел, опрял се е на съответната теория и е спрял съвсем разумно, защото наистина не можеш да изпревариш времето с поднасянето на твърде много информация, която за момента не е била нужна, разбираема и необходима. Предполагам. Относително Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 04:18

4 Mill Ord | 24.09.201101:30

And then Много щастлив
Никола Тесла Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2011, 17:28

3 П Петков | 23.09.201122:37

Thea тази скорост е определена от Айнщаин, като гранична и в неговата теория за относителността е основополагаща. На база на тази презумпция е изградена по-голямата част от съвременната Физика. приема се, ако се движиш със скоростта на светлината времето не тече, а при по-висока времето върви на обратен ход Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 23.09.201120:19

Да ги пита човек тия частици закъде пък бързат пък толкова не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 23.09.201117:45

Не виждам, кой как и защо е "определил" тази пределна скорост? В крайна сметка вселената е безкрайна така, че защо да слагаме предел на скоростта?
Това си е чисто наш проблем (на хората), че сме сложили някакъв лимит, който е скоростта на светлината и сега, когато се видя друго ние се чудим. Еми няма какво да се чудим при положение, че това явно си е наша грешка. не разбирам
   

оценка

+0 -0