Областният управител на Варна отмени забраната за коли в Морската градина | webcafe.bg
newscafe

Областният управител на Варна отмени забраната за коли в Морската градина

Webcafe.bg
22.11.2013, 13:11 (обновена 22.11.2013, 13:31)
Варна имоти

Снимка: © www.bulgaria-land-property.com

Отново могат да влизат коли в Морската градина на Варна

Областният управител на Варна отмени заповедта на кмета Иван Портних за недопускане на автомобили в източната част на Морската градина, предаде Агенция "Фокус".

Граждани, еколози и неправителствени организации от Варна неколкократно протестираха срещу влизането на коли там.

В изявление днес Иван Великов аргументира юридически решението, като изтъкна, че затварянето за коли на част от Морската градина - местност "Салтанат", противоречи на редица закони, включително и на Конституцията. Той посочи, че от правна гледна точка подобна заповед е незаконна.

"Как ще се реши въпросът по същество, ще го реши община Варна в нейните правомощия", заяви Иван Великов. Според него, заповедта на кмета за ограничаване на колите в крайморския парк е незаконосъобразна, противоконституционна и е в разрез с европейската харта за правата и свободите на хората.

Заповедта, с която областният управител отменя забраната, е цели 6 страници. Те бяха изчетени днес в сградата на областната управа, в присъствието на протестиращите собственици и наематели на имоти в местността Салтанат.

Отмяната на забраната предизвика бурни ръкопляскания. Великов съобщи още, че отмяната на кметската забрана е с предварително изпълнение, което може да бъде обжалвано в тридневен срок. Самата заповед на областния управител пък може да бъде обжалвана в 14-дневен срок пред Административния съд.

Oще: автомобили  варна  иван портних  коли  морската градина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 23.11.201311:51

Сериозно значи, бил юрист даже, и юристконсулт на общината? И при това положение се позовава на "европейската харта за правата и свободите на хората"?
Документ наречен "европейската харта за правата и свободите на хората" не съществува и доколкото знам никога не е съществувал.
Има Декларация /на ООН/ за правата на човека, която обаче сама по себе си няма задължаваща юридическа сила.
Има Европейска конвенция за правата на човека и Харта за основните права на ЕУ, посочена като задължителна в Лисабонския договор.
В нито един от тези документи обаче няма нищо, което дори най-бегло да е приложимо в случай като този с Морската градина.
Под декларираното право на свободно придвижване се има най-вече правото на свободно прекосяване на границите на страните, регионалните и административни граници, правото на напускане на дадена страна и правото на връщане в страната на гражданство.
Никаде в тези документи не е засегнат въпрос, свързан с формата на това придвижване, нито е конституирано право на придвижване с МПС. Същото важи и за Конституцията на РБ.
Имайки предвид основанията му за отмяна, не е чудно, че е губил в съда делата, които е подготвял по същата тема. Усмивка
Ако съда е отменял един или повече пъти подобна забрана, със сигурност не го е правил на основание на "европейската харта за правата и свободите на хората" или на Конституцията на РБ. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

6 Божидар Гюлмезов | 22.11.201318:30

Типичен долен червен популизъм, защитаващ лобизъм... Жалка работа... Жалки аргументи.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 22.11.201317:02

А общинския съвет има пълното право да реши кое е пешеходна зона и кое не е такава, както и да промени границите на която и да било от тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.10.2013, 15:11

4 stormchaser | 22.11.201315:56

Областният управител страда от интересна форма на амнезия. Когато беше юрист в кметството, точно той подготвяше заповеди за забрана на коли в морската. Е, съдът ги преборваше без много зор и без много шум. Сега палачинката се обърна и Великов бори заповедите от новият си пост... Юрист да си в тая държава, при това червен. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2013, 13:10

3 Kaloyan Chobanov | 22.11.201315:04

Живея на остров (приблизително колкото Морската градина), административна част от Рио де Жанейро. Тук автомобилите са забранени. Има велосипеди, водни колелета и файтони. Има и заведения, има и хотели. Но никой дори не си помисля, че човешките му права са нарушени. Напротив - смятат, че е привилегия да живееш в чиста среда. Или приемаш да живееш без автомобилни изпарения, или си взимаш шапката и се гмурваш в смога - в Северно Рио или във Владиславово. Толкоз.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.11.2013, 14:34

2 solis13 | 22.11.201314:38

Великов е юрист и като такъв се съобразява с факти подкрепени с доказателства. Всичко друго са лични или политически интереси. МОРСКА ГРАДИНА е имало, има и сега и ще има и занапред, и в нея не се допускат МПС. Но тя се разпростира от басейн Приморски до Шокъров канал, а МЕСТНОСТ САЛТАНАТ е извън обхвата й. Моля дами и господа журналисти не манипулирайте читателите си (тези които не са запознати с документите).
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 22.11.201314:23

Значи според областния управител на Варна всички пешеходни зони са незаконни, противоконституционни и противоречат на хартата за правата на човека /това последното включва и останалите държави в Европа и по света - да си вземат бележка съответните общини и да се поправят Усмивка/?
А какво ще каже за полицейските заграждения около парламента и институциите, където не се допуска свободно преминаване на граждани? Значи според варненския управител това правителство силно разшири противоконституционната дейност. Усмивка
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани