Кредиторите си запазват дял от БТК | webcafe.bg
newscafe

Кредиторите си запазват дял от БТК

Webcafe.bg 12.08.2012, 13:49 (обновена 14.08.2012, 14:25)
Цветан Василев

Снимка: © Bogatite.com

Бизнесменът и банкер Цветан Василев ще вземе по-малък дял от БТК, отколкото се смяташе

Кредиторите на БТК - големи международни банки, ще запазят за себе си 21% от капитала на компанията при продажбата й, съобщи "Труд".

Според публикацията бизнесменът и банкер Цветан Василев ще вземе по-малък дял от БТК, отколкото се смяташе. Корпоративна търговска банка и руският й партньор ВТБ "Капитал" ще си поделят 73% от акциите на БТК, става ясно от съобщение до медиите.

Така потенциалната собственост на Василев в БТК намалява от 47% на 36,5%.

Доскоро се смяташе, че двете банки ще вземат целия дял на мажоритарния собственик - "НЕФ Телеком", който възлиза на 93,99% от акциите на телекома. Оказва се обаче, че кредиторите на БТК - големи международни банки, ще запазят 21% от капитала.

Така КТБ и групата свързани с мажоритарния й собственик - Цветан Василев, от една страна, и ВТБ "Капитал", от друга, ще си поделят около 73% от акциите на компанията.

Сделката по продажба и преструктуриране на БТК трябва да бъде одобрена от кредиторите й, които ще се съберат на среща в Лондон на 30 август. Събранието ще бъде последвано и от съдебно заседание на 6 септември, което се очаква да одобри взетото решение.

В най-новия си вариант предложението на КТБ и ВТБ предвижда придобиване на въпросните 73% срещу 130 млн. евро капиталови инвестиции и поемане на дълг от 588 млн. евро. Останалите задължения на БТК до 1,7 млрд. евро ще се отпишат от кредиторите.

След приключване на процедурата новият мажоритарен собственик ще отправи търгово предложение за изкупуване на останалите акции от БТК, което вероятно ще сложи край и на историята на телекома като публично дружество.

Не е ясно за колко ще се купуват останалите акции. През последните 3 месеца, които се смятат за база при изчисляване на цената, книжата на БТК се търгуват на борсата между 2,50 и 3,75 лв. за бройка. Последната сделка е при цена на акция от 3,01 лв., което определя пазарна капитализация на дружеството от 869 млн. лева.

От началото на годината акциите на телекома са загубили 32%.

Oще: бтк  кредитори  ктб  сделка  собственици  телеком  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.