Една година от трагедията в Ораново | webcafe.bg
newscafe

Една година от трагедията в Ораново

Webcafe.bg
16.07.2014, 15:22 (обновена 16.07.2014, 15:27)
въглища

Все още липсват наказани за смъртта на 4-мата миньори в "Ораново"

Днес се навършва една година от трагичния инцидент в мина „Ораново", при който загинаха четирима души - Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов.
На 16 юли в 64-та подетажна събирателна галерия в рудник „Ораново" изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-тия метър.

Въпреки опита за подаване на чист въздух през водоотливна тръба и изгребване на натрупания материал, още същия ден е установена смъртта на двама от миньорите - Христо Младенов и Асен Стойнев.

След 18 дни на „спасителни" акции бяха открити телата на другите двама затрупани миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов. По време на дейностите по разкриване на затрупания тунел намери смъртта си и 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград, който получи инфаркт по време на издирвателната акция.

След трагедията министърът на икономиката Драгомир Стойнев подчерта, че администрацията не е свършила работата си по отношение на контрола. За период от шест години осем миньори са загинали в рудник „Ораново".

Заради инцидента бяха наложени две глоби на ръководството на рудника от по 5 000 лева. Районният съд в Благоевград обаче отмени наказанията. Към момента все още няма наказани за трагедията.

На 1 май Webcafe използва Деня на труда, за да припомни инцидента.

Oще: 1 година  мина  миньори  наказани  ораново  работа  труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани