Анализатори на бизнеса с недвижими имоти препоръчват на инвеститорите да не влагат пари в имоти в българските морски и планински курорти, пише "Файненшъл таймс". | webcafe.bg
newscafe

FT предупреждава: Не купувай в България и Кипър!

Webcafe.bg
23.10.2010, 11:29 (обновена 23.10.2010, 12:14)
работник, строителство

Снимка: © БГНЕС

Мила родна картинка

Анализатори на бизнеса с недвижими имоти препоръчват на инвеститорите да не влагат пари в имоти в българските морски и планински курорти, съобщава авторитетният британски вестник Financial Times.

Преди срива на кредитната система България преживя бум на курортното строителство, като ски-курортът Банско и морският - Слънчев бряг, се разраснаха значително. С настъпването на финансовата криза обаче цените на имотите се сринаха, поради което твърде много строежи останаха недовършени, коментира FT.

Статията прави преглед на добрите и лошите дестинации за имотни инвестиции.

България е включена заедно с Кипър в списъка на държавите, където не е разумно към момента да се инвестира в имоти.

"Съществува голям риск, въпреки че недвижимостта остава евтина. Ски курортите са бедствие и трябва да се избягват в обозримо бъдеще", коментира Найджъл Люис от FindaProperty.com.

Препоръчва се да се правят имотни инвестиции във Флорида, където недвижимото имущество е поевтиняло с 40% заради кризата, както и в Бразилия, където има големи перспективи за развитие. Сред анкетираните специалисти по имотни пазари е и Кристофър Чад от международната консултантска агенция Property Frontiers.

"Бразилия предлага огромни възможности. Туристическата индустрия е неразвита и с откриването на нови самолетни линии от Северна Америка и Европа пазарът ще започне да расте бързо", казва той. Там се забелязвал повишен интерес от страна на чуждит е инвеститори, най-вече британските.

Фактическото положение за различните имоти

Всички държави от ЕС, отчели най-голям кредитен бум заради строителството и продажбата на имоти, днес са сред най-затруднените и финансово нестабилни - Испания, Португалия и Ирландия са сред тях. Ситуацията в България се влошава с по-слаби темпове.

Морските и зимните ни курорти са наводнени с предложения за евтини имоти. Цените за завършени, а в някои случаи и за обзаведени апартаменти, започват от 300-350 евро за кв. м. На пазара се продават цели хотели за по едно евро, като условието е новият собственик да поеме бремето на кредитните задължения.

Първите признаци за настъпващото бедствие дойдоха от края на 2008-а и продължиха да се задълбочават през миналата година. Броят на реалните сделки на пазара с недвижими имоти регистрира спад от 42% за цялата страна и 58% за София през първите 6 месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на м.г., връщайки се на нивото си от 2005 г. Това обявиха тогава в свой анализ Райфайзен Имоти ЕООД.

Поевтинели са и бизнесимотите. С близо 1/3 са паднали наемите на складове в София от средата на 2008 г. до сега, обяви компанията за бизнес имоти "Фортън интернешънъл" в свой анализ в средата на октомври т.г. Ако преди две години за ново качествено помещение са били нужни 6 - 6,5 евро/кв. м месечно, сега средните цени се стабилизират на нива около 4 евро на квадрат. А таксата за сервиз е между 0,5 и 1 евро на кв. метър.

Секторът на логистични и индустриални площи бе най-слабо развит у нас. Допреди две години търсенето значително превишаваше предлагането и наемите бяха стигнали едни от най-високите нива в Източна Европа. При единични сделки в София бяха договорени наеми от 7 евро на кв. м.

Но постепенно пазарът премина от фаза "глад за склад" към "замразяване на проекти" и "изчакване на по-добри времена". Процентът на незаети площи продължава да нараства, като според "Фортън" сега пустеят малко над 9% от съществуващите обекти.

Малък спад в пазарните цени на жилищата с 1,2% през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, регистрира Националният статистически институт (НСИ).

На годишна база - спрямо третото тримесечие на 2009-а обаче, спадът със е 6%.

През третото тримесечие на 2010 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 16 областни градове, като по-значително е в Габрово - с 8.6%, Търговище - със 7.2%, и Хасково - с 5.8%. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове. Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2010 г. е 959.79 лв./кв. м.

Най-високи са средните цени в София (столица) - 1 592.58 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 557.17 лв./кв. м, и Бургас - 1 164.88 лв./кв. м.

Според наблюдения на брокери най-активните купувачи в момента на българския пазар са руснаците и хора от бившите съветски републики.

Oще: ft  българия  имоти  инвеститори  курорти  строителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 23.10.201014:00

Крайно време беше някой да го каже. Алтернативният туризъм му е майката. Иначе, с тия темпове на презастрояване, "мила родино, ти си земен рай" много скоро ще остане в историята, затрупана под тонове бетонен мутробарок.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани