ГЕРБ се изненада от всеядността на ББЦ | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ се изненада от всеядността на ББЦ

Webcafe.bg
17.10.2014, 15:56 (обновена 17.10.2014, 16:05)
Преговори между ГЕРБ и ББЦ

Цецка Цачева отказа да коментира дали приема за провокация появата на преговорите на бившия си съпартиец Светлин Танчев (сега - представител на ББЦ), така както Бойко Борисов прие участието на Трайчо Трайков от името на Реформаторския блок.

След двучасова среща ГЕРБ и ББЦ приключиха преждевременно разговорите за участие в коалиционно управление. Причината се оказа "чувствително разминаване" между заявените позиции от преговорния екип на ББЦ в петък и тези, които коалицията е застъпвала по време на предизборната кампания.

"Нашите колеги се опитаха да подкрепят нашите виждания с аргумента, че тяхната програма е разработена за два мандата и за първия могат да отстъпят от своите предизборни обещания. Такова разминаваме между предизборна програма за нас не може да бъде легитимирано от членовете на партиите. Едва ли е и легитимирано от хората, които са гласували за тях", коментира Менда Стоянова.

Стоянова обясни, че са провели разговори само по първите четири точки от списъка с 18 приоритета на ГЕРБ, след което са преустановили диалога поради несъответствия между двете програми.

"Не подкрепяме такъв вид морал", каза Цецка Цачева, която обяви разговорите с ББЦ за приключени.

Светлин Танчев от представителния екип на ББЦ изрази съжаление, че от ГЕРБ не са разбрали нагласата за преговори, описана от самия него като "готовност да бъдем максимално прагматични и да видим къде можем да намерим общи приоритети, дори да загърбим разделителните линии".

"Може би сме достатъчно малки и ГЕРБ няма нужда от нашата помощ", каза Танчев.

"Очаквахме днес ГЕРБ да ни запознаят със своята идея за управление, а вместо това анализирахме нашата програма. Не беше днес мястото и моментът да правим тази операция. Мисля, че уместно прекратихме срещата", каза Румен Йончев, председател на Земеделския народен съюз и коалиционен партньор на ББЦ.

Йончев отказа да отговори дали депутатите на ББЦ биха подкрепили с гласуване в Народното събрание кабинет на ГЕРБ, въпреки че по думите му целта на групата е да предотврати поставянето на правителството под натиск заради липса на парламентарно мнозинство.

Очаквайте подробности.

Oще: ббц  герб  избори  кабинет  коалиция  менда стоянова  правителство  преговори  румен йончев  светлин танчев  цецка цачева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани