Чешката държавна компания ЧЕЗ, която доставя ток в Западна България, планира да изплати 41 млн. лева дивидент на държавата за последните четири финансови години | webcafe.bg
newscafe

ЧЕЗ обеща 41 млн. лева дивиденти за четири години

Webcafe.bg
06.09.2010, 16:07 (обновена 06.09.2010, 16:31)
бойко борисов

Снимка: © Емакс

ЧЕЗ е обещала на премиера Бойко Борисов да плати дивиденти от 41 млн. лева за четири години...

Чешката държавна компания ЧЕЗ, която доставя ток в Западна България, планира да изплати 41 млн. лева дивидент на държавата за последните четири финансови години, съобщи Ян Вавера, регионален мениджър на дружеството.

Уверението на ЧЕЗ идва в момент, когато одитите на електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН,  "пътуват" от ДКЕВР към Главна прокуратура. Една от основните нередности, установени от регулатора, е, че компаниите са възлагали дейности на свързани с компаниите-майки дружества и не се знае дали така са намалили разходите си. 

Другите две компании - германската Е.ОН и австрийската ЕВН, вече взеха решение да платят на държавата дивидент, но само за 2009 г., съответно 1.6 млн. лева и 1.65 млн. лева.

От приватизацията през 2004-а досега ЕРП-ата не са плащали дивиденти на държавата за нейните дялове от по 33% в тях.

Според съобщение от пресслужбата на Министерския съвет днес Вавера се е срещнал днес с премиера Бойко Борисов и го уверил, че ЧЕЗ ще плати парите на държавата за нейния дял от 33%.

Правителството и ЧЕЗ потвърдиха готовността си да работят за реализирането на меморандум, предвиждащ 40 млн. евро инвестиции от дружеството в енергийна ефективност и енергийна инфраструктура, гласи официалното съобщение на МС.

Компанията ще изплати под формата на дивидент 48 на сто от печалбата си за периода от 2006 г. до 2009 г. Според справка в търговския регистър общата нетна печалба на двете дружества "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" за последните четири години е 249.9 млн. лева. Държавата може да получи дивидент само срещу собствения си дял от 33%, останалата част от печалбата ще се разпредели към чешката ЧЕЗ и е на стойност 79 млн. лв.

В началото на април електроразпределителните дружества бяха заплашени с разваляне на приватизационните договори от премиера Бойко Борисов, който поиска дължимите дивиденти със задна дата.

По-късно през април Борисов разпореди компаниите да бъдат проверени от данъчните, от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Oще: бойко борисов  дивиденти  дкевр  е.он  проверка  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 07.09.201010:25

Ще си купят индулгенция значи.
За да могат да продължат да смучат кръвта на народа, ще си платят на държавата, т.е. на ГЕРБ.
Това е положението и спасение няма.
Бедните - да го духат.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани