Данъчните предложения на властта - между популизма и лобизма | webcafe.bg
newscafe

Данъчните идеи - между популизма и лобизма

Webcafe.bg
18.10.2013, 12:59 (обновена 18.10.2013, 16:46)
коли

По-високият данък за автомобили, произведени до 2000 г., предизвика разгорещен дебат в парламента

С приближаването на края на октомври, когато по закон в парламента трябва да се внесе проектът на бюджета за догодина, управляващите подготвят и пакета от данъчни промени. Както става ясно, те се люшкат между популизма и лобизма - независимо че председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев се е отказал да внесе поправката "ЛаФка", която на практика би оставила монопола върху продажбата на цигари само в едни ръце...

Данъкът върху лихвите по депозитите, наложен от бившия вече финансов министър Симеон Дянков и силно критикуван от БСП като опозиция, ще остане, макар и в редуциран вид и през 2014 г. Социалистите се канят да го премахнат в края на мандата - в случай че изкарат до 2017 г.

Това стана ясно след като шефът на социалната комисия в парламента - Корнелия Нинова от БСП, която е и в работната група за подготовка на бюджет 2014 г., заяви, че ще предложи данък лихва да бъде намален от 10 на 8 процента. Той е в сила от началото на тази година, приходите от него са разчетени на 90 милиона и както вече каза премиерът Орешарски, бюджетът не може да се лиши от тях.

Предложението на Нинова ще стане между първото и второто четене на промените в закона за доходите на физически лица, който ще се обсъжда идната седмица. Социалистката обеща стъпката да бъде намалявана всяка година, така че в края на мандата данъкът да бъде премахнат.

Без такса "храм" и по-висок данък за старите автомобили

Двойно повишение на данъка за автомобилите предвижда една от промените в Закона за местните данъци и такси.

Предложението е облекченията да са между 30 и 50 на сто в зависимост от категорията на автомобила и екологичните категории. Те обаче ще са за най-новите автомобили.

От закона отпадат преференциите за собствениците на по-старите модели, с катализатори, което автоматично ще вдигне данъка с между 20 и 50%.

Дебати предизвика и промяната в Закона за местните данъци - от такса смет да бъдат освободени религиозните храмове, молитвените домове и манастирите. Освобождаването от такси ще е за сметка на общинските приходи, което ще натовари местните бюджети.

Идеята на управляващите да повишат с 50% данъка върху колите, произведени до 2000 г., срещна силния отпор на опозицията. Според Томислав Дончев от ГЕРБ това ще засегне и собствениците на автомобили, произведени между 2000 и 2007 г., защото в талоните не е отбелязано на какъв екологочен стандарт отговарят. За да се установи това, те ще трябва да си извадят нови талони, тъй като няма връзка между информационните системи на общините и тези на КАТ.

Соцдепутатът Янаки Стоилов обясни, че става дума за колите, които имат катализатори. Между първо и второ четене на закона БСП ще предложи промени, които да са по-благоприятни за автомобили, произведени след 2000 г., каза Стоилов, който се съгласи, че въпросът със системата за отчитане и контрол наистина е по-сложен.

Чакаме до 2 седмици ще бъде ли преборено банковото лоби

До две седмици в Народното събрание официално ще бъдат внесени предложенията на управляващото мнозинство за промени в банковото законодателство, които да ограничат възможностите на кредитните институции едностранно да променят лихви и такси.

Това казва в интервю за седмичника "Капитал" председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

Цонев информира, че становището на банковата асоциация отхвърля 90% от предложенията, но все пак има и области, по които могат да се сближат позициите на управляващите и банкерите.

Междувременно стана ясно, че ще бъде приета данъчната преференция за доходите от лихви по борсово търгувани корпоративни облигации, за която се появиха съмнения, че е лобистка. Записана е в Закона за корпоративното подоходно облагане, който беше гласуван на първо четене, и беше одобрена от бюджетната комисия.

"Капитал Daily" напомня, че малко български фирми ползват чужди борси за финансиране. Такъв е примерът с облигации за 150 млн. долара, търгувани в Ирландия и издадени от специално създаденото холандско дружество Northern Lights Bulgaria, с които се финансира Корпоративна търговска банка.

Облекчението би могло да се ползва и от други големи корпорации. Например Българският енергиен холдинг, който  планира да пусне облигационна емисия в Европа.

Oще: автомобили  данък лихви  данъци  депозити  дод  предложения  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2011, 17:07

2 nana | 18.10.201318:34

"Цонев информира, че становището на банковата асоциация отхвърля 90% от предложенията, но все пак има и области, по които могат да се сближат позициите на управляващите и банкерите". Ма, какво значи банковата асоциация не е съгласна, държавата ли определя законите или банките. Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 18.10.201314:54

Т.е. ще премахнат данъка върху лихвите преди да предадат властта на следващото правителство - пък те да се оправят; както се казва - след мен - потоп. Ама че са селски хитреци тия комита - така хем ще се възползват от приходите от данъка, хем ще са невинни - не са го въвели те, че и ще го премахнат накрая като истински герои. А Бойко глупака трябваше да го премахне преди да си подаде оставката.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани