Южен коридор вместо "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Южен коридор вместо "Южен поток"

Webcafe.bg, по ИТАР-ТАСС
15.06.2014, 11:07 (обновена 15.06.2014, 11:30)
барозу

Снимка: © getty images

Барозу се обяви за приоритетна работа по алтернативния на "Южен поток" проект за Южен газов коридор

Реализацията на проекта за Южен газов коридор, алтернативен на "Южен поток", е приоритет за Европейския съюз и Азербайджан през 2014 година. Съюзът и Баку се договорига да ускорят подписването на споразумението за партньорство в стратегическата модернизация и да активизират усилията за реализиране на проекта. Това стана ясно от думите на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в азербайджанската столица.

Барозу изрази надежда, че документът ще бъде подписан скоро. Председателят на ЕК подчерта, че Брюксел и Баку успешно си сътрудничат в енергетиката. "Преди три години започнахме работа върху Южния газов коридор, който е важен не само от политическа гледна точка, но и с оглед на енергийната сигурност", каза той.

Барозу добави, че тази година проектът ще е приоритетен и за Азербайджан, и ЕС. "Обсъждаме това и с други страни от региона и разглеждаме евентуални пътища за развитие на проекта", каза след срещата си с Алиев шефът на ЕК, цитиран от пресслужбата на комисията.

Европейският проект Южен газов коридор е напълно противоположен на руския "Южен поток", отбелязва ИТАР-ТАСС. В Брюксел се надяват, че Южният коридор, който се разглежда като главен инструмент за диферсифициране на източниците на енергоносители за ЕС, ще бъде готов до 2019 г. и че Европа ще може да получава по 10 милиарда кубически метра газ, което е около 20 на сто от потребностите й.

Доставките на азербайджански газ се планира да стигат през Турция и Гърция до Албания, Италия, България и европейските пазари. В момента руските доставки покриват около 60 на сто от нуждите на ЕС от газ и нефт.

В Баку Барозу отбеляза, че сътрудничеството между ЕС и Азербайджан не се ограничава само до енергетиката.  Той каза още, че "Азербайджан играе много конструктивна роля в политическия диалог на глобално равнище".

Oще: азербайджан  баку  барозу  газ  газови доставки  жозе мануел барозу  южен газов коридор  южен коридор  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани