Брюксел отпуска 11 милиарда евро за Украйна | webcafe.bg
newscafe

Брюксел отпуска 11 милиарда евро за Украйна

Webcafe.bg, по БТА и Агенция Фокус
05.03.2014, 16:49 (обновена 05.03.2014, 18:44)
Европейска комисия

Брюксел се погрижи за Украйна

Европейският съюз ще отпусне поне 11 милиарда евро помощ за Украйна в краткосрочен и средносрочен план. Пакетът с икономическа и финансова подкрепа за страната беше одобрен от Европейската комисия.

Повечето от мерките засягат периода до 2016 г., заяви на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу.

Приетите днес мерки са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи, се посочва в съобщение на комисията. Сред утвърдените мерки е също либерализация на визовия режим с Украйна, установяване на зона за свободна търговия, модернизация на украинската газопреносна система и изграждане на двупосочна връзка със Словакия.

Три милиарда евро от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати още 3.5 милиарда евро.

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви във вторник, че Европейският съюз ще помогне на Украйна да уреди дълга си от 2 милиарда долара за доставките на руски газ и освен това може да го снабдява с газ. "Плащането на сметките за газ, които Украйна не е изчистила, заемат централно място в програмата на Европейската комисия за подпомагане, която ще бъде одобрена в сряда, обяви Йотингер в края на среща на европейските министри на енергетиката.

Оставаме готови за подписването на споразумение за асоцииране и търговско споразумение, добави Барозу в сряда.

Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си. Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран, добави Барозу. Председателят на ЕК призова за мирно решение на настоящата криза. Трябва да бъдат уважавани правата на всички украинци, подкрепяме разполагането на международни наблюдатели, заяви Барозу.

По неговите думи настоящата криза е предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона. За първи път от години се появява подобна заплаха за мира и стабилността на континента, коментира той.

Барозу изрази очакването на извънредния Европейски съвет утре да бъде даден ясен общ отговор на кризата, защото това е важно за единството на ЕС и неговите институции, както и за международните ни партньори. Барозу съобщи, че се предвижда насрочването на донорска конференция за Украйна в Брюксел.

САЩ дават $1 милиард eнергийна помощ

Съединените щати вече обявиха, че ще отпуснат на Украйна 1 милиард долара енергийна помощ в рамките на международен кредит. Освен това САЩ смятат да изпратят експерти, които да помогнат на украинското министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск.

Руската компания "Газпром" притиска Киев да изплати дължимите над $1.5 млрд. за природен газ. Освен това, считано от 1 април, "Газпром" няма да продава на Украйна синьото гориво по преференциални цени, както обеща през декември м.г., когато Украйна се отказа от споразумението с ЕС.

Съединените щати ще работят с международните партньори, за да гарантират, че Украйна ще разполага с достатъчно средства, за да възстанови своята стабилност и да се върне към икономически растеж, съобщи Белият дом.

Същевременно украинският парламент ратифицира споразумение за приемане на заем от Европейския съюз в размер на 610 млн. евро. Средствата ще бъдат предоставени на четири транша - 100, 10, 250 и 250 млн. евро, в рамките на не повече от 3 месеца, а срокът за погасяване на заема е не повече от 15 години. Договорът за заема беше разгледан по време на управлението на Виктор Янукович, но тогава предложението не беше прието.

САЩ обмислят и военна помощ

Правителството на САЩ е отправило молба към Конгреса за оказване на военна помощ на Украйна в размер на 2 милиарда долара, пише изданието Defense News.

Във Вашингтон бе представен проектът за федерален бюджет на САЩ за 2015 година. Дадената сума се съдържа в този документ. Разходите са по програмата за финансиране на чужди армии, по която средствата се предвиждат за закупуване на американска военна техника и оборудване от други държави.

Относно Украйна става въпрос за предоставяне на планова и дългосрочна, а не извънредна помощ.

Oще: ек  ес  жозе барозу  мвф  мерки  помощ  сащ  споразумение  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 06.03.201409:50

Красив е българският език Другари, пълен с времена и нюанси. Език , идеален за манипулиране именно чрез времената.
Отпуска :
1. Временно освобождаване от работа. Годишна отпуска. Неплатена отпуска.
2. Спец. Край на църковна служба; разпускане.
Може би е правилното е Отпусна???? Но не е!!!
Ще Отпусне??? Кога?
Би отпуснал ??? Ако??
Отпускаме?? Щото и ние сме в ЕУ.
Сложна работа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 06.03.201407:10

Само дето зада ги отпуснат, трябваше да има 100-тина трупа по площадите и улиците и няколко стотин ранени. И една страна, която скоро няма да се справи с вътрешните си противоречия и възникналата етническа омраза.
Ама това са подробности де.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 05.03.201419:55

Тъмън Украйна да си плати дълга за газа към Путя.И да имат за догодина,щото преференцийката сфърши.Иде ойро-атлантизма и пазарната цена.
   

оценка

+0 -0