"Газпром" плаши "Булгаргаз" да го отстрани от пазара като посредник за руския газ | webcafe.bg
newscafe

Почна играта с руския газ за България

Webcafe.bg
28.05.2010, 17:20 (обновена 28.05.2010, 18:34)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

Въпреки проектите за алтернативни доставки на природен газ, не виждам как в следващите 10 години ще достигнем диверсификация, каза шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Прав е, няма да има скоро отърване от Русия като доставчик №1

Москва започна играта с доставките на руски природен газ за България. Очевидно преговорите за нови газови договори от догодина са позациклили и започват планираните удари. Още повече, че никой от властта не поиска да каже до момента срещу какво се "търгуват" руските доставки - в смисъл АЕЦ "Белене" и газопровода Южен поток каква част от този пакет са. Но пък президентът Георги Първанов си предложи услугите да помага в преговорите...

В четвъртък, 27 май, компанията "Овергаз", 50% от която официално държи руският държавен монополист, съобщи официално намерението си да спре да доставя на държавната българска компания "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м синьо гориво, което прави по силата на договор, който изтича на 31 декември 2010 г.

Това количество е над 40% от годишната консумация на природен газ в страната. Най-големият консуматор на природен газ в България е столичната топлофикация, която "потребява" близо една трета от доставките - основно за производство на ток.

Изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев съобщи, че компанията възнамерява да излезе на пазара и да предлага директни договори на потребителите.

"Булгаргаз" още не е преподписал договорите с основните си индустриални клиенти в страната, защото те също изтичат в края на 2010 г. "Тогава е напълно възможно дружествата да изберат за доставчик и "Овергаз". Засега такава индикация от тях не е имало," каза днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Ако допуснем хипотезата, че "Булгаргаз" бъде отрязан от доставки на 1 млрд. кубични метра руски природен газ, това би означавало по-малко приходи в хазната, както и възможност за "Газпром"/Москва да влияе директно върху бизнеса - и главно върху столична топлофикация.

Пак хипотетично, "Овергаз" е в състояние да предложи и по-ниски цени на природния газ, който да доставя на индустриалните потребители.

Въпросът е обаче, че пак ще опре до тръбопроводите на "Булгаргаз" - или поне до една част, тъй като на много места - заради битовата газификация, компанията на Сашо Дончев изгради собствени отклонения. Но едва ли фирмите ще се съгласят, тъй като повечето от тях, начело със софийското парно, висят с достатъчно големи задължения към "Булгаргаз", който все пак търпеливо ги чака да се разплатят.

Гогов допуска риск за пазарния дял

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" все пак гласно допусна днес, че е налице риск компанията да загуби част от пазарния си дял заради намерението на "Овергаз". Засега няма интрига между "Овергаз и "Булгаргаз", а отказът на "Овергаз" да преговаря с нас се дължи на нормални търговски стратегии на две дружества, заяви Гогов.

Българската държавна фирма преговаря и с дъщерното дружество на "Газпром" - "Газпромекспорт", и се надява да успее да договори отказаните от "Овергаз" количества. 

Шефът на "Булгаргаз" все пак обясни, че имат и други договори с "Овергаз", както и с третия доставчик - "Винтерсхал" (също на "Газпром"), които изтичат след две години.

С "Овергаз" на 31 декември 2010 г. изтича договорът за внос на около 1 млрд. куб. м синьо гориво, но дружеството на Сашо Дончев има още два контракта за доставка на 1.4 млрд. куб. м до края на 2012 г. "Газпромекспорт" - дъщерна на руския монополист, ще доставя 0.01% от общите количества също само до края на 2010 г. Контрактът с другия доставчик - "Винтерсхал", изтича на 31 декември 2012 г., каза Гогов.

Хубаво е че съществуват различни проекти за алтернативни доставки на газ за България, но не виждам как през следващите 10 години  ще може да достигнем диверсификация, коментира шефът на "Булгаргаз".

"Булгаргаз" продължава преговорите с "Газпромекспорт" за сключване на 20-годишен договор от началото на 2011 г., с който дъщерното на руския монополист "Газпром" дружество да поеме доставките на цялото необходимо на страната ни количество природен газ.

Oще: булгаргаз  газпром  договори  доставки  москва  овергаз  природен газ  синьо гориво 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани