Шистовият газ пак е отворена страница | webcafe.bg
newscafe

Шистовият газ пак е отворена страница

Webcafe.bg, по BTV
03.06.2013, 10:19 (обновена 03.06.2013, 14:57)
шистов газ

Снимка: © Getty Images

Добивът на шистов газ е много спорна технология

Новият екологичен министър Искра Михайлова не възнамерява с лека ръка да зачеркне темата за шистовия газ. Неразумно е да се казва „Не" на нещо, при това преди да е проучено, обяви тя пред bTV. Предишното правителство наложи временна забрана върху проучванията и добива на шистов газ, след като екоактивисти протестираха срещу спорната технология.

Михайлова е на мнение, че трябва да се види „къде е опасно, къде биха могли да се правят проучвания за шистов газ и едва тогава да се каже „Не, защото...".

„Диалог е ключовата дума, на която ще заложа - ако се появяват конфликти по околната среда, това обикновено са между местните власти и желанието на активни природозащитници да опазят определени обекти. Тогава е нужно да се балансират позициите", обяви Михайлова, която попадна в кабинета „Орешарски" от ДПС.

Тя посочи още, че към момента Витоша не е достъпна за хората и има много какво да се направи в тази посока без да се нарушава природата. „Няма места за почивка, няма добри и обезопасени пътеки - трябва промяна, за да се промени състоянието на парка, а не да се презастрои с хотели", добави Михайлова.

Тя се ангажира с евентуалното премахване на практиката за изхвърляне на фекалии в Черно море от началото на 2016 г. Забраната на найлонови торбички обаче не стояла на дневен ред, тъй като „екологичните норми трябва да станат осъзната част от живота ни, не налагана със сила".

Михайлова призна, че не се притеснява от компрометиращите информации за нейния съпруг, който е бил шеф на Държавния резерв и срещу когото се водят две дела за злоупотреби. „Едно по едно обвиненията срещу него отпадат в съда и аз вярвам, че той ще изчисти името си", увери новият екоминистър.

Oще: витоша  дпс  екология  искра михайлова  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

4 koce | 03.06.201323:21

Няма какво да ви учудва
Самият Путин газа че Русия трябва да обърне внимание и да проучи залежите си на шистов газ

Нашите както винаги го следват
Имат разрешение
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

3 edin slep | 03.06.201321:49

Това е разумно, признавам че съм изненадан приятно, най-малко от варварите от БСП и ДПС + А`така очаквах да кажат нещо толкова разумно (да проверим какво имаме, а после да решим какво ще правим).

Когато преди време обяснявах, че това е идеален геополитически коз за пазарлък с московците, разни новоизлюпени еко активисти щяха са ме разкъсат, логично предполагах, че са на заплата на Позитано или където и да е централата на ГЕРБ.

Живота поднася какви ли не изненади, и това при очакването да започне поредното хранене от проекта Белене - що "консултантски" пари има там, що чудо ....
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

2 don Pozo | 03.06.201318:49

Участвам тук защото си мисля, че има що годе някой с разсъдък. Тоя отдолу го опровергава. Форумът е заприличал на другите, безмозъчни излияния
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 03.06.201311:30

Всичко може да се очаква от комунистите. Възможно е да възпрепятстват сондирането за шистов газ, защото те така или иначе са роби на руските си господари и сме задължени да купуваме мега скъп руски газ. От друга страна обаче комунистът е алчно същество и като нищо може да иска да печелии от български газ, колкото ида е малко.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани