Българската бездуховност | webcafe.bg
newscafe

Българската бездуховност

Еми Барух, Дойче Веле
12.04.2012, 16:56 (обновена 13.04.2012, 15:17)
Вяра, кръст, църква

Снимка: © Стоян Георгиев

Няма Бог, няма страх (от Бога). Няма почитание, няма покаяние.

Животът се подрежда като мозайка от случайни фрагменти, без връзка помежду им. Само за последните няколко дни (дните на Страстната седмица) историята на миньорите от Горубсо-МАДАН се преплете с глутница кучета от Малинова долина и с трите публични разстрела в центъра на София. Всички те бяха белязани от драматизъм, защото става дума за съдбите на конкретни хора.

В сравнение с тях обаче друга история отвращава много повече със своята пошла баналност: масовото мазане на великденските козунаци с жълта боя, за да се скрие, че са месени без яйца.

Ден да мине - друг да дойде

Когато едно общество не успява да се обедини около всеобщо задължителни нравствени критерии (не кради, не лъжи, не убивай...), прагът на позволеното се снижава почти до изчезване. Всъщност този праг става някаква а абстракция (днес боядисана в жълто, вчера в червено, утре - в кафяво), която не е в състояние да мобилизира излъганите, ограбените, отхвърлените. Която оправдава примитивното примирение на житейската философия Ден да мине - друг да дойде...

Вина носят най-вече мислещите, пишещите и говорещите, които все не успяват да преработят горчивите истини на човешкото всекидневие. Все не успяват да прочетат драмата на няколко поколения, да посочат пътя, да предложат избор, позиция, цел, център.

Пак през изтеклата седмица научихме отдавна известното: качеството на българската журналистика продължава да се срива. Установиха го за пореден път външни наблюдатели, които измерват индекса за устойчивост на медиите.

Напуснал своя живот в комунистическата догма, българският елит просто подмени идеологическите клишета с политически коректни декларации, адаптирани към новите властови йерархии. Сред тях, в съзвучие с православния календар, е и модният порив към възвишеното, духовното, благородното; към вярата в Бога и сюблимното.

Човеците си отиват

Тържествеността на камбанния звън по време на един от най-почитаните християнски празници няма да заглуши натрапчивия, тенекиен звук на фалша и на имитацията. Защото в днешна България се е скъсала връзката между истината и поведението, защото днешният български човек е изгубил интимното си отношение с категориите добро и зло.

Министерството на външните работи съобщи, че ежегодно над 175 хиляди българи напускат страната. Може би търсят цел, смисъл, перспективи. Може би търсят обикновен поминък. И просто ускоряват разпада на социалната тъкан, който започнахме да възприемаме като естествен процес, като тривиално природно явление - необратимо и непреодолимо.

DW.de

Oще: бог  вяра  духовност  общество 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

66 NannyOgg | 17.04.201217:53

Е, Ема Барух, духовност се и възпитава, от всички нас. Сега какво? Посочихме се с пръст, казахме, че нямаме коректив, и? Ако човеците си отиват, хората сме още тук, опитваме, работим, живеем, раждаме, умираме и да, понякога и празнуваме. Да, промяната не е с онази скорост, с която на всички, вероятно, ни се иска. Моля ви се на всички журналисти, престанете да ни диагностицирате, посочвате с пръст, да изваждате винаги най-лошото и пошлото, и да се хвърляте като кучета върху хората, без обаче за изследвате и посочвате реалните проблеми – това е уморително и на по-слабите духове действа отчайващо. Аз съм българка и не съм бездуховна. Семейството ми, което се състои от българи, също не е бездуховно. И приятелите ми не са бездуховни.

@ Thea Atanasova, по повод коментар 64

Зная какво е ортодоксален и не означава краен. Не зная кои са чужденците, които „ни” /кои са ни?/ определят като крайни, но думата означава „права/правилна вяра” или „право/правилно мислене/вярване” – от гръцки orthos – верен, правилен и doxa – вярване/мислене. Като православна християнка не считам, че моята вяра е крайна, считам, че е изградена върху фундамент на любов - е, любовта към човека понякога е трудно постижима. Далеч не съм съвършена, гневя се и често греша, и може би по тази причина ми е твърде трудно да осъдя хората, като определя дали и колко се грижат за здравето си, как ходят на църква, как гледат децата си – признавам, че според моята вяра, това е приоритет на по-висша сила. И още нещо, по повод друг Ваш пост – Бог никога не е извън нас, напротив - присъства във всяка наша постъпка, във всеки дъх, дълбоко вътре в нас, от самото ни раждане. Да се възприема Бог единствено посредством трите ипостаси, овеществени, отварни, за да са видими, според мен означава да не приемаш, че Той и ти сте цяло, един дух, да не приемаш, че имаш душа. Но пък вярата не е задължителна, тя не може и да е насилствена, въпрос на много личен избор е. Усмивка
Хубава вечер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

65 lele male | 17.04.201216:10

Единствено mima в коментар 42 казва- Христос воскресе! Не видях някой да й е отговорил... Няма какво повече да се коментира! Тъжен

П.С. Во истина воскресе!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

64 lele male | 17.04.201216:06

Теа, ние просто не сме религиозни! не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

63 Thea Atanasova | 17.04.201215:47

Знаете ли какво е ортодокси? Така ни наричат чужденците, а религията ни ортодоксална. Това означава крайна. Демек ние сме хора на крайностите и затова тази крайна религия ни пасва най-добре. А като гледам как живеят повечето българи се убеждавам, че ние наистина сме такива. На нас не ни се живее, ние не зачитаме нито себе си, нито здравето си, нито околните, нито домовете си, нито природата. Ние отхвърляме заобикалящият ни свят. Ние сме егоисти! И дори в религията ни това се вижда ясно. Ние отиваме на църква пияни, друсани, преяли и със замътени мозъци. Ние се качваме в колата по същия начин. Ние сме неадекватни и правим всичко неадекватно. На нас ни е по-лесно да откраднем чуждото, от колкото да създадем свое. На нас ни е по-лесно да хвърлим децата си на бабите, от колкото да ги гледаме сами. По-лесно ни е да ги изпратим болни на детска градина, от колкото да ги излекуваме.
И мога единствено да посъветвам циганизираното ни, мързеливо общество да се запътва по-бързо към края си, но да не повлича (от яд) със себе си и бъдещето ни. Демек децата ни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

62 fata morgana | 17.04.201215:23

Това, че църковните дейци не са такива каквито трябва да бъдат е много жалко наистина. Но в православното християнство аз виждам поне няколко много големи плюса.
1. Изповядваме го от 1300 години. Имало е своите недостатъци през вековете, но те са се изчистили за толкова време и е останала една много ясно осмислена доктрина.
2. Това е вярата, в която са възпитавани нашите предци. Т.е. общата вяра е това, което ни помага лесно да комуникираме. Ако сега някои от нас възприемат източни учения, това ще затрудни комуникацията, до известна степен, защото има много важни разлики между Ню Ейдж движенията и християнството.
3. През 15-ти век наши предци са предпочитали да бъдат брутално разчекнати, душени и изтребвани, а едничкото условие да са живи е било: да си сменят вярата. Те не са го направили. Дали е било само плод на безпросветност? Или е имало през вековете една много силна искрица, с която тогава сме оцелели, защото тогава сме я носили.
4. Винаги съм се впечатлявала силно от цялата руска литература(без най-новата) . В никоя друга литература няма толкова човещина. И това е именно от дълбоко вкоренената православна традиция, която и руснаците като нас, са я отстоявали нелеко – от многобройни монголски и мюсюлмански орди от Изток и от Юг.
5. Въпреки, че Китай стои пред прага на това да бъде световна сила номер едно, на откриването на Олимпиадата много ясно пролича преклонението пред западната християнска, да подчертая, култура. И заслужава да се отбележи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

61 fata morgana | 17.04.201214:57

Мисля, че все още не осъзнаваме в нужната степен важността на християнството, защото само до преди половин век нашите баби и дядовци са възпитавани стриктно в лоното на православието и онова, на което то ги е научило са ни го предали на нас и ние православието го носим подсъзнателно без изобщо да си даваме сметка за това. И също, без да си даваме ясна сметка, то лека полека започва да отмира. И го заместват всевъзможни безумни суеверия и вярвания, които тласкат по пътя на лудостта много объркани хора, които търсят някаква духовност, която е „фаст фууд” - бърза, лесна и да им уйдисва на тях. Могат да са врачки, кристали, хороскопи, нумерологии, бог Кришна и всякакви други култове. Те нямат стриктна доктрина и са напълно според вкуса на потребителя. Други пък затъваме в екстремен материализъм.
Моето скромно мнение е, че християнството като морално-ценностно учение е единственият възможен фундамент за градене на всяко нещо: държавност, семейство, ценности, вяра, образование, възпитание, отношения между хората и т.н.
И това, че основите му са започнали да се клатят е най-сериозен повод за тревога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

60 Mile Manolov | 17.04.201213:54

винаги съм се възхищавал на християнството и църквата. просто най-доброто организирано мошенничество. 20 века и не му се вижда края muhihihihi
днешните правителства много има репи да нагъват доде измисля нещо подобно на индулгенциите. аматьори!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

59 mima | 17.04.201213:18

Няма да го анализира, защото за целта трябва да се върне назад и да прочете собствените си коментари. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

58 lele male | 17.04.201212:43

Спайдър, съмнявам се да те анализира, защото според мен, не попадаш в "ЦЕНТЪР-а" на господин Ramus Bg… Просто не "...образуваш подходящия за целта мУ „контекст“ и нагласа." Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

57 TheSpider | 17.04.201211:44

Рамус какво следваш/работиш? Говориш празни неща с много думи, за да изглежда, че казваш нещо наистина.
Освен това пишеш ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕГРАМОТНО!!! Айде да видим как ще го анализираш това.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани