Рейтинги: правителството пада, Бойко го вдига | webcafe.bg
newscafe

Рейтинги: правителството пада, Бойко го вдига

Webcafe.bg
10.10.2010, 20:15 (обновена 11.10.2010, 10:50)
Борисов, Цветанов и сие

Снимка: © БГНЕС

Те пак са номер 1

Като най-успешен министър в настоящето правителство продължава да се оценява министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов - 44.3% доверие срещу 6.8% негативност сред гражданите.

Това стана ясно от резултатите от последното националното представително проучване на Агенция "Алфа рисърч". Изследването е проведено в периода 25 септември-4 октомври 2010 г.

С най-значимо положително развитие се откроява рейтингът на строителния министър Росен Плевнелиев - 21.1% одобрение.

Средната оценка на дейността на правителството остава ниска, но леко се увеличава - 3.34 до 3.40.

80% от анкетираните одобряват проверките на НАП по морето това лято. 66% от гражданите смятат, че въвеждането на стандарта "Стара планина" за месните продукти е добро за страната.

Тези положителни ключови събития са повлияли и върху рейтингите на въпросните министри - увеличили са се рейтингите на земеделския министър Мирослав Найденов и на Росен Плевнелиев.

Гражданите приемат отрицателно въвеждането на пенсионната реформа - 69%.

В настоящото изследване проблемните области обаче носят негативи и на финансовия министър Симеон Дянков.

Доминиращо през последните месеци е усещането за липса на последователност и хаотичност при взимането на решения от страна на правителството.

Затова закономерно намалява електоралната подкрепа за ГЕРБ. В началото на октомври 2010 година подкрепата спада до 27.5% и въпреки че все още е доста по-висока от тази за останалите партии, започва плавно да следва нивата на твърдите симпатизанти.

Изследванията показват, че продължават да се оттеглят дясно-центристките избиратели от ГЕРБ, като неслучващите се реформи карат активните слоеве да оттеглят подкрепа си.

Парадоксално обаче доверието в лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се повишава спрямо юни месец - 40% през юни 2010 г. до 43% през октомври 2010 г.

Политически проект, подкрепен от президента е смятан за добра алтернатива на ГЕРБ от едва 33% от анкетираните. 47% от гражданите не биха подкрепили издигнат/подкрепен от президента Първанов кандидат за президент.

Към момента президентът Първанов обаче се ползва с по-високо доверие от БСП и Сергей Станишев. Тенденцията към спад в одобрението за държавния глава обаче е трайна - доверието в него спада с 15% за една година - от 47% през септември 2009 до 32% през октомври 2010 г.

Въпреки регистрирането на слабо стабилизиране на българската икономика, 32% от заетите смятат, че ситуацията в техните фирми се влошава, показва още проучването на "Алфа Рисърч".

Две години след началото на кризата статистиката показва, че слабите позитивни тенденции се отчитат и в икономическото развитие при експортните фирми и тези, занимаващи се с промишленост.

Безработицата се запазва висока - 9,24%.

За първи път от началото на годината дялът на хората, които твърдят, че успяват да запазят материалния си статус, превишава онези, които отчитат влошаване.

72% смятат, че България ще излезе от кризата по-късно или нямат яснота точно кога ще се случи това.

Oще: бойко борисов  криза  министри  правителство  президент  рейтинг 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

1 Art Pepper | 11.10.201007:56

Е, щом премиерът го вдига - значи можем да бъдем спокойни! Почне ли мъжът да не може да го вдига започва да прави войни!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани