Рейтинги: правителството пада, Бойко го вдига | webcafe.bg
newscafe

Рейтинги: правителството пада, Бойко го вдига

Webcafe.bg
10.10.2010, 20:15 (обновена 11.10.2010, 10:50)
Борисов, Цветанов и сие

Снимка: © БГНЕС

Те пак са номер 1

Като най-успешен министър в настоящето правителство продължава да се оценява министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов - 44.3% доверие срещу 6.8% негативност сред гражданите.

Това стана ясно от резултатите от последното националното представително проучване на Агенция "Алфа рисърч". Изследването е проведено в периода 25 септември-4 октомври 2010 г.

С най-значимо положително развитие се откроява рейтингът на строителния министър Росен Плевнелиев - 21.1% одобрение.

Средната оценка на дейността на правителството остава ниска, но леко се увеличава - 3.34 до 3.40.

80% от анкетираните одобряват проверките на НАП по морето това лято. 66% от гражданите смятат, че въвеждането на стандарта "Стара планина" за месните продукти е добро за страната.

Тези положителни ключови събития са повлияли и върху рейтингите на въпросните министри - увеличили са се рейтингите на земеделския министър Мирослав Найденов и на Росен Плевнелиев.

Гражданите приемат отрицателно въвеждането на пенсионната реформа - 69%.

В настоящото изследване проблемните области обаче носят негативи и на финансовия министър Симеон Дянков.

Доминиращо през последните месеци е усещането за липса на последователност и хаотичност при взимането на решения от страна на правителството.

Затова закономерно намалява електоралната подкрепа за ГЕРБ. В началото на октомври 2010 година подкрепата спада до 27.5% и въпреки че все още е доста по-висока от тази за останалите партии, започва плавно да следва нивата на твърдите симпатизанти.

Изследванията показват, че продължават да се оттеглят дясно-центристките избиратели от ГЕРБ, като неслучващите се реформи карат активните слоеве да оттеглят подкрепа си.

Парадоксално обаче доверието в лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се повишава спрямо юни месец - 40% през юни 2010 г. до 43% през октомври 2010 г.

Политически проект, подкрепен от президента е смятан за добра алтернатива на ГЕРБ от едва 33% от анкетираните. 47% от гражданите не биха подкрепили издигнат/подкрепен от президента Първанов кандидат за президент.

Към момента президентът Първанов обаче се ползва с по-високо доверие от БСП и Сергей Станишев. Тенденцията към спад в одобрението за държавния глава обаче е трайна - доверието в него спада с 15% за една година - от 47% през септември 2009 до 32% през октомври 2010 г.

Въпреки регистрирането на слабо стабилизиране на българската икономика, 32% от заетите смятат, че ситуацията в техните фирми се влошава, показва още проучването на "Алфа Рисърч".

Две години след началото на кризата статистиката показва, че слабите позитивни тенденции се отчитат и в икономическото развитие при експортните фирми и тези, занимаващи се с промишленост.

Безработицата се запазва висока - 9,24%.

За първи път от началото на годината дялът на хората, които твърдят, че успяват да запазят материалния си статус, превишава онези, които отчитат влошаване.

72% смятат, че България ще излезе от кризата по-късно или нямат яснота точно кога ще се случи това.

Oще: бойко борисов  криза  министри  правителство  президент  рейтинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

1 Art Pepper | 11.10.201007:56

Е, щом премиерът го вдига - значи можем да бъдем спокойни! Почне ли мъжът да не може да го вдига започва да прави войни!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани