МРРБ издаде заповед за забрана на строителството върху земи от проекта "Алея първа" | webcafe.bg
newscafe

Варна пусна 5 строежа край плажа си, Плевнелиев ги спря

Webcafe.bg
02.06.2010, 15:41 (обновена 02.06.2010, 16:30)
Кирил Йорданов

Снимка: © БГНЕС

Кметът на община Варна Кирил Йорданов (на снимката) и архитектът на общината Петър Йорданов дадоха в средата на май зелена светлина за строителството на хотел, лечебен център и други 3 сгради край плажа на Варна

След като община Варна даде зелена светлина за строеж на хотел, лечебен център и още 3 сгради край варненския плаж, строителният министър Росен Плевнелиев извади стоп палката. Забраната за строителство на "Алея Първа" е в сила, разбирам от медиите, че община Варна е издала разрешения, каза той.

В средата на май главният архитект на Варна Петър Йорданов е подписал петте строителни разрешения за обекти, част от проекта "Алея първа" на "Холдинг Варна" АД, част от групата "Химимпорт".

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството е издало заповед за забрана на строителството върху земи от проекта "Алея Първа" във Варна", съобщи Плевнелиев. Заповедта е № РД-02-14-300 от 21 април 1997 г. До този момент тя не е отменена, така че е в сила, заяви Плевнелиев.

Единствената заповед, издадена от него, е за укрепване на свлачището, защото "Алея Първа" се намира в свлачищен район.

За това, че терените там попадат в свлачищен район или т.нар. "червена зона" потвърди и Галин Баев, директор на Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Североизточен район, във Варна. "Министър Плевнелиев е разрешил на "Холдинг Варна" да извърши само укрепителни работи по проект, който трябва да бъде изготвен от "Геозащита", обясни Баев. След тяхното приключване, министърът трябва да издаде нова заповед, с която терените за бъдат извадени от забранителната зона. Едва тогава върху тях може да се строи.

Петте разрешителни са издадени на база предварителен проект. Целият проект на "Холдинг Варна" попада и в т.нар. Зона "А", определена с текстовете на Закона за Черноморското крайбрежие. Това означава, че всички строителни работи ще трябва да бъдат съобразени и с неговите разпоредби, стана ясно от изявлението на Баев.

След като приключат брегоукрепителните дейности, проектът на "Холдинг Варна" за строителството край варненския плаж ще бъде отново върнат за разглеждане в общината. Едва след одобрението им ще тръгне самото строителство.

Теренът, собственост на "Холдинг Варна", е от 118 декара. Върху него през 2002-а трябваше да започне реализицията на "Алея Първа". Предвидено е на по-голямата част от варненската крайбрежна ивица да се построи архитектурен комплекс от хотели, заведения и яхтено пристанище.

Областният управител на Варна, одобрил продажбата на терена - Христо Контров, заяви, че се е съгласил по искане на предишния шеф на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, който е пратил писмо в областната управа през април 2009 г. Аргументът на Сталев бил, че парцелите са необходими за реализиране на "Алея Първа".

За този проект агенцията още през 2007 г. връчи на холдинга сертификат за инвеститор "Клас А". Документът дава право на инвеститора да придобива прилежащите терени, ако сметне, че са необходими за реализация на проекта.

В средата на 2008 г. обаче влезе в сила Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който забранява реализацията на проекти като "Алея Първа". Затова не е ясно как така Сталев миналата пролет е препоръчал продажбата на земята.

Oще: алея първа  варна  мррб  рднск  свлачище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани