Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов предлага при назначения в съдебната система да се има предвид информацията, събрана от оперативните служби срещу определени магистрати | webcafe.bg
newscafe

Ц.Ц.: Справка от ДАНС при назначения на магистрати

Webcafe.bg
13.04.2010, 12:27 (обновена 13.04.2010, 15:35)
Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Справка от ДАНС - референция за назначение като магистрат, предлага вътрешният министър Цветан Цветанов...

При назначения в съдебната система би било добре Висшият съдебен съвет (ВСС) да има предвид информацията, събрана от оперативните служби срещу определени магистрати, заяви днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той определи тази информация като мощен инструмент при назначенията на магистрати.

Според министъра на вътрешните работи когато член на ВСС дава гласа си за назначението на даден пост, той го прави по вътрешно убеждение, но данните от службите ще го подпомогнат за допълнителна аргументация на вота. Цветанов добави, че отговорността на всеки избор е на тези, които го правят.

На конференция по проблемите на противодействието на корупцията МВР-шефът заяви, че ще коментира този въпрос с членовете на съвета на срещата им в четвъртък. Той призова някои коментари, свързани с работата на съдебната власт, да бъдат възприемани като конструктивен и оздравителен диалог, а не като тенденциозна политика. "Има много неща за споделяне, не за противопоставяне", каза Цветанов по повод предстоящата среща.

Вътрешният министър смята, че от полза за правилната кадрова политика на ВСС ще е при назначаване или повишаване на магистрати да се ползват предварително масивите на МВР, за да се провери дали срещу тях няма подадени сигнали.

По-късно Цветан Цветанов заяви, че членовете на Висшия съдебен съвет могат да получат достъп до класифицирана информация, без да е необходима законодателна промяна.  

Цветанов категорично отрече, че прокуратурата се е вляла в изпълнителната власт и припомни, че ГЕРБ остава на позицията, че мястото на държавното обвинение е в съдебната система.

"Нека прокурорите да са спокойни. Никой не е протягал ръка към тяхната независимост, нито е имал желание да ги влее в изпълнителната власт", каза вътрешният министър.

Oще: всс  магистрати  мвр  назначения  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.