Правителството отговори на Брюксел за "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Правителството отговори на Брюксел за "Южен поток"

Webcafe.bg, по БГНЕС
25.06.2014, 17:58 (обновена 25.06.2014, 18:06)
газ

Споразумението за газопровода не давало изключителни права на "Южен поток България"

Правителството отново застана зад изграждането на "Южен поток", като в отговора си до Европейската комисия заявява, че договорът за газопровода не дава изключителни права на "Южен поток България". В позиция на Министерски съвет до ЕК се посочва, че междуправителственото споразумение за изграждането на газопровода от 2008 г. не предоставя изключителни права, концесия или обществена поръчка на "Южен поток България" АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията.

Документът е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет на 23 юни (понеделник).

"Създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство. По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи", пише още в позицията.

Тя е отговор на запитването от Европейската комисия от началото на месеца, в което ЕК повдига три въпроса за проекта "Южен поток", в които изразява опасения за възможно нарушаване на законодателството на ЕС, а именно: определянето на "Южен поток България" АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта, и възложени от "Южен поток България" обществени поръчки.

Официалното уведомително писмо е първи етап от досъдебната фаза при процедурата за нарушение на законодателството на ЕС, като на България е даден срок от един месец да изложи съображенията си по очертаните въпроси.

Oще: газ  газопровод  европейска комисия  европейски съюз  ек  ес  закон  законодателство  министерски съвет  правителство  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани