15 000 лева бонуси на месец за шефа на Правителствена | webcafe.bg
newscafe

15 000 лева бонуси на месец за шефа на Правителствена

Webcafe.bg
08.03.2012, 12:46 (обновена 08.03.2012, 17:45)
лекари в операция

Шефът на Правителствена болница д-р Любомир Спасов е получавал по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение към заплатата си от 1000 лева

Около 2.5 млн. лв. са били раздадени допълнително за възнаграждения през 2011 г. в бившата Правителствена болница, обяви пред журналисти директорът й Любомир Спасов. Той заяви, че самият той е получавал на месец по 15 000 лева допълнително възнаграждение за допълнително положен труд. Основната му заплата като директор на болница "Лозенец" е 1000 лева, отделно 600 лева взема като декан. 

"Това не са бонуси, а реално положен труд", обясни той.

По първоначален план министерството е трябвало да отпусне на болницата малко под 12 млн. лева. Бюджетът на болницата през 2011 г. е бил 12.8 милиона лева, а общо с платения прием, трансфери от републиканския бюджет и НЗОК е стигнал 32 млн. лева. Имало и ремонтни дейности и попълването на оборудването в болницата.

Брифингът е по нареждане на премиера Бойко Борисов, на чието пряко подчинение е Правителствена болница. Нейният шеф д-р Любомир Спасов е второстепенен разпоредител с бюджета й, който е към Министерския съвет.

На общо 22 деца е направена чернодробна трансплантация от 2004 г. досега в Университетската болница "Лозенец", като 16 от тях са спасени, съобщи още директорът на здравното заведение доц. д-р Любомир Спасов.

В края на ноември д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването оповести, че от 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет са починали още през първия месец след операцията, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина. Организацията внесе и сигнал в прокуратурата. Според д-р Кацаров се водят и няколко дела.

Изпълнителната агенция по трансплантации извърши проверка в здравното заведение и препоръча временно да бъдат спрени трансплантациите. Директорът на ИАТ д-р Силви Кирилов обясни, че препоръката е издадена, тъй като наскоро напуснал инвазивен хирург и така необходимият брой специалисти в бившата Правителствена болница бил по-малък.

"Тези деца не са имали никакъв друг шанс за оцеляване освен трансплантация", убеден е доц. Спасов. По думите му само три от чернодробните трансплантации на деца са от трупен донор, едното дете е починало. През 2010 г. малкият Асен е получил черен дроб от трупен донор, но поради сепсис умира след интервенцията.

"Донорството е изключително сложен процес. 68 живи донори са били изследвани в болницата, от тях много малко са били подходящи", каза още директорът на "Лозенец".

Oще: бонуси  бюджет  любомир спасов  нзок  правителствена болница 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани