15 000 лева бонуси на месец за шефа на Правителствена | webcafe.bg
newscafe

15 000 лева бонуси на месец за шефа на Правителствена

Webcafe.bg
08.03.2012, 12:46 (обновена 08.03.2012, 17:45)
лекари в операция

Шефът на Правителствена болница д-р Любомир Спасов е получавал по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение към заплатата си от 1000 лева

Около 2.5 млн. лв. са били раздадени допълнително за възнаграждения през 2011 г. в бившата Правителствена болница, обяви пред журналисти директорът й Любомир Спасов. Той заяви, че самият той е получавал на месец по 15 000 лева допълнително възнаграждение за допълнително положен труд. Основната му заплата като директор на болница "Лозенец" е 1000 лева, отделно 600 лева взема като декан. 

"Това не са бонуси, а реално положен труд", обясни той.

По първоначален план министерството е трябвало да отпусне на болницата малко под 12 млн. лева. Бюджетът на болницата през 2011 г. е бил 12.8 милиона лева, а общо с платения прием, трансфери от републиканския бюджет и НЗОК е стигнал 32 млн. лева. Имало и ремонтни дейности и попълването на оборудването в болницата.

Брифингът е по нареждане на премиера Бойко Борисов, на чието пряко подчинение е Правителствена болница. Нейният шеф д-р Любомир Спасов е второстепенен разпоредител с бюджета й, който е към Министерския съвет.

На общо 22 деца е направена чернодробна трансплантация от 2004 г. досега в Университетската болница "Лозенец", като 16 от тях са спасени, съобщи още директорът на здравното заведение доц. д-р Любомир Спасов.

В края на ноември д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването оповести, че от 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет са починали още през първия месец след операцията, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина. Организацията внесе и сигнал в прокуратурата. Според д-р Кацаров се водят и няколко дела.

Изпълнителната агенция по трансплантации извърши проверка в здравното заведение и препоръча временно да бъдат спрени трансплантациите. Директорът на ИАТ д-р Силви Кирилов обясни, че препоръката е издадена, тъй като наскоро напуснал инвазивен хирург и така необходимият брой специалисти в бившата Правителствена болница бил по-малък.

"Тези деца не са имали никакъв друг шанс за оцеляване освен трансплантация", убеден е доц. Спасов. По думите му само три от чернодробните трансплантации на деца са от трупен донор, едното дете е починало. През 2010 г. малкият Асен е получил черен дроб от трупен донор, но поради сепсис умира след интервенцията.

"Донорството е изключително сложен процес. 68 живи донори са били изследвани в болницата, от тях много малко са били подходящи", каза още директорът на "Лозенец".

Oще: бонуси  бюджет  любомир спасов  нзок  правителствена болница 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани