Парламентът отряза ДМС на първо четене | webcafe.bg
newscafe

Парламентът отряза ДМС на първо четене

Webcafe.bg
08.03.2012, 13:06 (обновена 08.03.2012, 14:22)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на финансите Симеон Дянков: От 27 държави в ЕС само четири имат клас и всичките те са бивши социалистически държави - Румъния, Словения, Словакия и България. Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма

Народните представители отрязаха ДМС (допълнителното материално стимулиране) на първо четене днес. Нещо за стимули на чиновника остана, но под друга форма и в друг размер.

Това стана, разбира се, след бурни препирни в пленарна зала. Законопроектът, който формира нов тип заплащане в държавната администрация, и предложен от вицепремиера, отговорник за административната реформа - Симеон Дянков, отлежаваше близо 5 месеца в 41-ото НС. Според соцдепутати - нарочно, за да не попречи да се получи ДМС-ото за 2011-а.

След като обаче се разгоря скандалът с бонусите, бързичко влезе в пленарна зала. Народните представители поспориха относно промените с класа за прослужено време, който Симеон Дянков нарече остатък от социализма. В крайна сметка на финала гласуваха 119 депутати, от които "за" - 83, "против" - 18, а 18 - от ДПС и Синята коалиция, се въздържаха.

По предложение на Министерския съвет на тримесечие няма да се раздават допълнително повече от 30% от възнаграждението.

С промените ще се въведе и възможност за допълнително материално стимулиране (ДМС) за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за административната структура, като разходите могат да бъдат до 5% от разходите за заплати. 

С измененията се премахва възможността 25% от събраните глоби от различни институции да отиват за ДМС. Заплатата на държавните служители вече ще се определя по нов начин - класът прослужено време, взиман до момента, ще влезе в основната заплата и оттук-нататък няма да се покачва, независимо от това колко трудов стаж има служителят. 

Оценката на резултатите на основните звена, на съставните звена и на отделните служители ще се извършва по четиристепенна скала. Законът предвижда да се даде възможност за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати и да бъдат разпределяни до четири пъти годишно. При раздаването им ще се отчита старанието и приноса на отделния служител.
Промените в закона засягат около 16 000 служители.

От опозицията изтъкнаха, че трудовият стаж на държавните служители вече няма да бъде пресмятан в заплата.

"Това отстъпление най-вероятно скоро ще бъде последвано от следващото, което правителството ще ни предложи - този критерий като един ясен елемент във формирането на възнаграждението и в защитата на хората за годините, които те са положили като трудов стаж да бъде премахнат и от Кодекса на труда", заяви Янаки Стоилов от БСП.

"Чух едно силно популистко изказване. Защо приехте всички тези промени като това е било справедливо? Ние в момента не премахваме класа, а го включваме в основното възнаграждение, но ще има нов метод на определяне на тези възнаграждения оттук нататък", каза Искра Фидосова от ГЕРБ.

Администрацията не трябва да се феодализира и всяка една да си осигурява средства и да ги разпределя помежду си, отговори й Стоилов, цитиран от "Фокус".

"При всички случаи с тези бонуси вие държите в подчинение, в раболепие, дори ако щете държавната администрация става от едни послушковци. Единият ще ходи да клепе другия, другият ще ходи да говори срещу третия, за да могат хората да получат някакви пари", каза соцдепутатът Емилия Масларова, предаде Дарик.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че промените няма да засегнат политическите кабинети и силовите ведомства и няма да решат въпроса с бонусите.

Движението за права и свободи възразява срещу срещу прехвърлянето на клас прослужено време към останалата заплата. Според тях оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник, а субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране.

"От 27 държави в ЕС само четири имат клас и всичките те са бивши социалистически държави - Румъния, Словения, Словакия и България. Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и ние трябва да помислим - искаме ли да се връщаме назад или искаме да вървим към Европа. Ако искаме да вървим към Европа - това е пътят", заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Той обясни, че този закон не обхваща членовете на политическите кабинети, защото те не са държавни служители.

Управляващите са готови със закон за висшите държавни длъжности, който ще въведе ограничения и за допълнителното материално стимулиране за членовете на политическите кабинети, добави той.

Oще: бонуси  бсп  възнаграждение  герб  длъжности  дмс  законопроект  клас  прослужено време  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 08.03.201218:23

Животът учи,че за да свършим някоя работа както трябва е необходимо да започнем от начало.Смешни икономисти от властта се напрягат упорито да дават своето мнение по темата за ДМС.А пък ДМС-то зависи от това дали се отнася за ИЗВЪРШВАНЕ НА РАБОТА,или за ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТ.Защото разликата между двете доходоносни занимания е колкото от Земята до небето.Ама кой да си напряга мозъка? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани