Кустурица прави филм за търговията с органи в Косово | webcafe.bg
newscafe

Кустурица прави филм за търговията с органи в Косово

Webcafe.bg, по БТА, Setimes.com, АП, BBC
28.03.2013, 10:20 (обновена 29.03.2013, 16:25)
косово

Емир Кустурица: Търговията с човешки органи в Косово е най-старата истина, но тя се крие

"Търговията с човешки органи в Косово е най-старата истина, но тя се крие". Това заяви сръбският режисьор Емир Кустурица пред студенти в Ниш, където обяви намеренията си да направи филм за незаконната търговия с органи.

Той вече пише сценария на лентата, съобщава белградският вестник "Данас". Със сигурност Кустурица ще снима филма в Русия, защото косовските власти няма да го допуснат в страната.

Режисьорът, който е мюсюлманин от Босна, но през 2005-а приема православието, отбеляза липсата на филми и литературни творби за Косово, като посочи, че малкото направени ленти дават "черна представа" за Сърбия и сръбския народ.

"Дори Холивуд снима филми с големи филмови звезди като Ричард Гиър, но това беше много лош филм. И Пенелопе Крус игра в катастрофален филм, а да не говоря за филма на Анджелина Джоли - "В страна на кръв и мед".

Всички тези филми се провалиха, защото не може на основата на фалшив материал да се направи голяма творба", категоричен е Кустурица, който наскоро издаде автобиографията си "Смъртта е непотвърден слух, в която пише: "Днес тълпата следва кокошия модел и помни само станалото между две хранения".

Въпреки че преди 2 години беше възбудено разследване на търговията с човешки органи в Косово, до ден днешен то тъпче на едно място,

Какво става с разследването на търговията на органи

През юли 2011 г. Парламентарната асамблея на ОССЕ прие резолюция, внесена от Сърбия, относно борбата с незаконния трафик на човешки органи. Тя даде зелена светлина за започване на разследване на проблема с незаконния трафик на човешки органи, който според твърденията е бил извършван по време на въоръжените конфликти на територията на Федеративна република Югославия през 1999 г., в т.ч. и в Косово.

Асамблеята на ОССЕ призова за пълно сътрудничество с ЮНМИК, ЮЛЕКС и съответните национални институции за осигуряване на цялата информация, факти и документи относно подобни престъпления в Косово.

Сърбия внесе резолюцията в края на юни въз основа на доклада на специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти, в който се твърди, че подобни престъпления са били извършени в Косово по време на въоръжения конфликт там.

"Търговията с човешки органи е една от най-ужасните форми на престъпление, особено когато се извършва срещу невъоръжени цивилни в район, засегнат от конфликт," заяви тогава ръководителят на сръбската делегация Сузана Грубешич пред асамблеята на ОССЕ.

Грубешич каза, че във всички предишни случаи, свързани с обвинения във военни престъпления на Балканите, следствията са се водели в рамките на мандата на Съвета за сигурност на ООН, и заяви, че същият стандарт трябва да се приложи и в този случай.

Асамблеята на ОССЕ обаче не прие бъдещото разследване да се провежда под надзора на ООН и препоръча то да се проведе под контрола на ЮЛЕКС (мисията на ЕС) и ЮНМИК (мисията на ООН). "Великите сили спират разследването на търговията с човешки органи," отговори тогавашният сръбски външен министър Вук Йеремич.

В края на август 2011 г. ЮЛЕКС назначи Джон Уилямсън, бивш американски посланик с неограничени пълномощия по въпросите на военните престъпления за ръководител на групата, имаща за цел да разследва обвиненията, свързващи косовски официални лица с трафика на човешки органи.

"Джон Клинт Уилямсън от Съединените щати беше назначен за водещ прокурор на Специалната разследваща група на ЮЛЕКС", се казва в официалното съобщение.

Екипът ще разгледа обвиненията срещу бивши високопоставени членове на "Армията за освобождение на Косово" (АОК), отправени в доклад на докладчика на Съвета на Европа (СЕ) Дик Марти през декември 2010 г.

В документа от 27 страници се твърди, че група, оглавявана от сегашния министър-председател на Косово Хашим Тачи и включваща други бивши командири от АОК, стои зад множество престъпления, извършени по време на конфликта от 1998-1999 г. в Косово и след това.

Престъпленията включват отвличания, незаконни задържания, убийства, контрабанда на наркотици, както и "насилствено отстраняване на човешки органи с цел незаконен трафик", се твърди в доклада.

В него се обвинява Тачи, че "лично е разпореждал - и в някои случаи лично е контролирал" извършването на някои от престъпленията по време на последната война на Балканите.

Документът твърди, че мрежата е поддържала затворнически лагери в Северна Албания близо до границата с Косово и е продавала органи на заловени цивилни лица на черния пазар, за да набира средства за борбата на АОК срещу сръбските сили.

Отричайки обвиненията, Тачи обеща пълно сътрудничество в разследването.

ЮЛЕКС заяви, че разследването, проведено до момента, не е успяло да намери доказателства в подкрепа на обвиненията в трафик на органи.

Oще: емир кустурица  косово  органи  търговия  филм 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани