Кустурица прави филм за търговията с органи в Косово | webcafe.bg
newscafe

Кустурица прави филм за търговията с органи в Косово

Webcafe.bg, по БТА, Setimes.com, АП, BBC
28.03.2013, 10:20 (обновена 29.03.2013, 16:25)
косово

Емир Кустурица: Търговията с човешки органи в Косово е най-старата истина, но тя се крие

"Търговията с човешки органи в Косово е най-старата истина, но тя се крие". Това заяви сръбският режисьор Емир Кустурица пред студенти в Ниш, където обяви намеренията си да направи филм за незаконната търговия с органи.

Той вече пише сценария на лентата, съобщава белградският вестник "Данас". Със сигурност Кустурица ще снима филма в Русия, защото косовските власти няма да го допуснат в страната.

Режисьорът, който е мюсюлманин от Босна, но през 2005-а приема православието, отбеляза липсата на филми и литературни творби за Косово, като посочи, че малкото направени ленти дават "черна представа" за Сърбия и сръбския народ.

"Дори Холивуд снима филми с големи филмови звезди като Ричард Гиър, но това беше много лош филм. И Пенелопе Крус игра в катастрофален филм, а да не говоря за филма на Анджелина Джоли - "В страна на кръв и мед".

Всички тези филми се провалиха, защото не може на основата на фалшив материал да се направи голяма творба", категоричен е Кустурица, който наскоро издаде автобиографията си "Смъртта е непотвърден слух, в която пише: "Днес тълпата следва кокошия модел и помни само станалото между две хранения".

Въпреки че преди 2 години беше възбудено разследване на търговията с човешки органи в Косово, до ден днешен то тъпче на едно място,

Какво става с разследването на търговията на органи

През юли 2011 г. Парламентарната асамблея на ОССЕ прие резолюция, внесена от Сърбия, относно борбата с незаконния трафик на човешки органи. Тя даде зелена светлина за започване на разследване на проблема с незаконния трафик на човешки органи, който според твърденията е бил извършван по време на въоръжените конфликти на територията на Федеративна република Югославия през 1999 г., в т.ч. и в Косово.

Асамблеята на ОССЕ призова за пълно сътрудничество с ЮНМИК, ЮЛЕКС и съответните национални институции за осигуряване на цялата информация, факти и документи относно подобни престъпления в Косово.

Сърбия внесе резолюцията в края на юни въз основа на доклада на специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти, в който се твърди, че подобни престъпления са били извършени в Косово по време на въоръжения конфликт там.

"Търговията с човешки органи е една от най-ужасните форми на престъпление, особено когато се извършва срещу невъоръжени цивилни в район, засегнат от конфликт," заяви тогава ръководителят на сръбската делегация Сузана Грубешич пред асамблеята на ОССЕ.

Грубешич каза, че във всички предишни случаи, свързани с обвинения във военни престъпления на Балканите, следствията са се водели в рамките на мандата на Съвета за сигурност на ООН, и заяви, че същият стандарт трябва да се приложи и в този случай.

Асамблеята на ОССЕ обаче не прие бъдещото разследване да се провежда под надзора на ООН и препоръча то да се проведе под контрола на ЮЛЕКС (мисията на ЕС) и ЮНМИК (мисията на ООН). "Великите сили спират разследването на търговията с човешки органи," отговори тогавашният сръбски външен министър Вук Йеремич.

В края на август 2011 г. ЮЛЕКС назначи Джон Уилямсън, бивш американски посланик с неограничени пълномощия по въпросите на военните престъпления за ръководител на групата, имаща за цел да разследва обвиненията, свързващи косовски официални лица с трафика на човешки органи.

"Джон Клинт Уилямсън от Съединените щати беше назначен за водещ прокурор на Специалната разследваща група на ЮЛЕКС", се казва в официалното съобщение.

Екипът ще разгледа обвиненията срещу бивши високопоставени членове на "Армията за освобождение на Косово" (АОК), отправени в доклад на докладчика на Съвета на Европа (СЕ) Дик Марти през декември 2010 г.

В документа от 27 страници се твърди, че група, оглавявана от сегашния министър-председател на Косово Хашим Тачи и включваща други бивши командири от АОК, стои зад множество престъпления, извършени по време на конфликта от 1998-1999 г. в Косово и след това.

Престъпленията включват отвличания, незаконни задържания, убийства, контрабанда на наркотици, както и "насилствено отстраняване на човешки органи с цел незаконен трафик", се твърди в доклада.

В него се обвинява Тачи, че "лично е разпореждал - и в някои случаи лично е контролирал" извършването на някои от престъпленията по време на последната война на Балканите.

Документът твърди, че мрежата е поддържала затворнически лагери в Северна Албания близо до границата с Косово и е продавала органи на заловени цивилни лица на черния пазар, за да набира средства за борбата на АОК срещу сръбските сили.

Отричайки обвиненията, Тачи обеща пълно сътрудничество в разследването.

ЮЛЕКС заяви, че разследването, проведено до момента, не е успяло да намери доказателства в подкрепа на обвиненията в трафик на органи.

Oще: емир кустурица  косово  органи  търговия  филм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани