Демократи за силна България няма да подкрепи увеличаването на осигурителната вноска преди да види стратегията на ГЕРБ за пенсионната система | webcafe.bg
newscafe

ДСБ за случките на властта: Куклен театър за бавноразвиващи!

Webcafe.bg
11.10.2010, 15:09 (обновена 11.10.2010, 16:04)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Партията на Иван Костов - Демократи за силна България, няма да подкрепи увеличението на осигурителната вноска, преди да е наясно каква ще е реформата

Демократи за силна България няма да подкрепи увеличаването на осигурителната вноска преди да види стратегията на ГЕРБ за пенсионната система. ДСБ е и срещу намерението на управляващите блокираните сега пари от резерва на здравната каса да се прехвърлят към бюджета.

"Никой няма право да отнема от системата на здравеопазването нашите пари в размер на 1.4 млрд. лева и да ги прехвърля към бюджета. Споразумението на правителството с лекарския съюз няма никаква юридическа стойност, защото съюзът не е организацията, която има прерогативите да определя какво да бъде харчено в здравеопазването - това е задължение на НЗОК." Това се казва в огласена днес позиция на ДСБ по повод планираното увеличение с 2% на вноските за социално осигуряване.

"Това, което се случва, изглежда като куклен театър за бавноразвиващи се. Ако под влияние на протести, заплахи и искания ГЕРБ продължи да върви наляво с този документ за съсловно споразумение, ни обрича на хаос", допълни Петър Москов. Той отбеляза, че споразумението на правителството с Българския лекарски съюз (БЛС) няма юридическа стойност, докато не мине през парламента.

Според ДСБ по-високата вноска ще удари най-вече малките фирми и самоосигуряващите се. Тъмносините цитираха данни на управляващите, че тази година 150 000 души са отишли в сивия сектор, както и собствени изчисления - че броят им е над 200 000 души.

Димитър Бъчваров коментира снимките на НАП с хеликоптери на луксозни (незаконни) постройки и посочи, че те показват преди всичко до каква степен държавата е неадекватна по отношение на данъчната дисциплина. Не хеликоптерните снимки ще доведат до решение, за това са нужни данъчни регистри, от които да се вземе необходимата информация, а такива у нас няма, каза Бъчваров.

"Ред, законност, справедливост" иска да се преработи бюджет 2011

Лидерът на РЗС Яне Янев обеща протести, ако правителството не изтегли проектобюджета за догодина, за да го преработи. "Ако до 25 октомври това не стане, ще бъде организиран протест пред ведомството на Дянков", каза Янев.

Партията има и план Б - ефективна блокада на министерството и призив към гражданите за подкрепа. Според лидера на РЗС блокадата може да прерасне в национален протест с участието на синдикати, работодатели и граждани.

"Бюджетът за догодина е последно сбогом на предизборните обещания на ГЕРБ", заяви лидерът на РЗС.
Според РЗС заложеното в проекта вещае рискове за социалния мир и гарантира финансова катастрофа.

РЗС лансира идеи, които преди тях обявиха и от ДСБ - да се реформира изцяло "централната държавна администрация", включително и със значителни съкращения в областните управи. От РЗС обаче открили  в проектобюджета за 2011 г. допълнително наливане на държавни пари в администрацията, въпреки обявеното 20% съкращаване на състава й.

Цветан Цветанов: Спете спокойно, полицаи!

Междувременно в обръщение, публикувано на сайта на МВР днес, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заявява, че нито една от социалните придобивки на служителите на МВР няма да бъде ограничена. Повод за изявлението станали "лансирани в публичното пространство твърдения за предстоящо ограничаване на социалните придобивки на служителите на МВР".

Предстоящите промени в закона за МВР имат за цел оптимизиране на структурата и функциите на министерството. Безпристрастният прочит на законопроектите ще доведе до извода, че въпросът за ограничаването на социалните придобивки в МВР изобщо не е поставян, посочва Цветанов.

В документа се отбелязва, че не се предвижда промяна на категорията на труд на служителите на МВР, промяна на размера на годишните отпуски, на допълнителното възнаграждение за продължителна работа, на обезщетенията при прекратяване на службата, включително и 20 заплати при пенсиониране.

Единствената промяна, която се обсъжда, е свързана с евентуалното увеличаване на осигурителния стаж на служителите, като това е предложение в контекста на цялостната пенсионна реформа и не е предмет на регулиране от закона за МВР, се посочва в позицията. Дискусията по промените в Кодекса за 
социално осигуряване все още не е завършена и той е изтеглен от Народното събрание, посочва Цветанов.

Според министъра "програмата максимум", която може да бъде постигната през следващата година, е запазването на постигнатото в социално отношение до момента.

До края на октомври предстои изплащане на парите за дрехи на служителите на МВР, обещава Цветанов. Той има намерението да положи всички усилия от 2011 г. месечният лимит на парите за храна на служителите на МВР да бъде изравнен с този на служителите на Министерството на отбраната.

По думите на Цветанов, отпускането на 13 млн. лева допълнително тази година за МВР и увеличаването на бюджета на министерството с 50 млн. лева за следващата демонстрират отношението на изпълнителната власт и лично на премиера към вътрешното министерство, чиито резултати са плод на усилията на всички редови служители.

Oще: блс  вноска  герб  дсб  осигуровки  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани